Akkor most mégsem marad a komcsik kedvence Ferenc pápa?

Olyan szépen alakult minden! Már ácsolták a progresszív gerendákból készült szószéket, talapzatot állítottak liberális életigenlésből, elkezdték vörösre festeni a díszítő elemeket. Hiszen, remélték és áhították, Ferenc pápa nem találkozik majd Budapesten a Zorbánnal! De még Áderrel sem! Íme, fehérek közt egy európai, aki érkezhetett persze Latin-Amerikából, most megmutatja a demokratikus alapelveket ennek a leszakadt, balkáni országnak. A végén mégsem így alakult.

Hiszen képzeljük csak el a képet: ateista szélsőbaloldaliak, egykori és jelenlegi komcsik fennen ünnepelték a katolikus egyházfőt. Nyilvánvaló, hogy itt valami nem stimmel. Valami hiba van a képben. Hát nem ugyanez a gárda szokta gyakorta ismételni, hogy az egyház – meg úgy alles zusammen minden klerikális – jobban teszi, ha kimarad a közéleti kötélhúzásokból? Az egyházférfi neve kuss, ne merészeljen megnyilvánulni világnézeti témákban!

MTI/AP/Pool/Filippo Monteforte

Ez persze csak akkor igaz, ha az az egyházférfi konzervatív alapokon gondolkozik és abból kiindulva nyilatkozik. Például Osztie atya mit képzel, amikor elmondja a véleményét? Hát nem tudja, hogy egyház és állam szétválasztásáról már régen döntöttek? Milyen alapon van ehhez bátorsága? És azoknak a papoknak – szerencsére vannak szép számmal –, akik elkötelezettek a mostani kormány mellett, egyszerűen az értékek talapzatáról kiindulva? Világos, hogy ők megvett, klerikális senkik.

Ám ha migránsbarát, baloldali húrokat pengető, lelki szemeik előtt békepapi retorikát felidéző pap áll, akkor a közélet tilalmára vonatkozó szabályok hirtelen elillannak. Úgy már nyugodtan vállukra emelhetik az illetőt és sajátjaikat nem érdekli az ordító kétszínűség. Ilyenkor Vadai Ágnes, Szél Bernadett meg tetszőleges bolsik állhatnak ki a szentatya mellett. Hiszen semmi sem számít, csak a ma megnyerése. Nem tudom persze, hogy nyugdíjas munkásőr követőiknek ezt egészen pontosan miként is magyarázzák meg, mert nekik aztán a felszabadítási teológia nevű borzalom örvén felesleges arról beszélni, hogy ezért szimpatikusabb Ferenc pápa.

Forrás: Vadai Ágnes Facebook-oldala

Jött a pofára esés

No, de oda nem való került a palacsintába, és most újfent érdekes kommunikációs gikszereknek lehetünk majd szemtanúi. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ugyanis mai közleményében leírta, hogy reménykedések ide, fohászok oda, Ferenc pápa szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a tervek szerint személyesen találkozik majd Áder Jánossal, Orbán Viktorral és más kormánytagokkal is. Kis színes megjegyezés, hogy a 90-es évek vége óta – amennyiben azt nem Rómában rendezték – a regnáló pápa nem vett részt személyesen a világkongresszuson. Magyarán szólva kétszeresen is beleszaladtak a pofonba a balosok, mint óvatlan francia elnök, amikor vélt támogatóival találkozik.

Most akkor kiderül majd a szentatyáról, hogy mégsem olyan jó arc? Hirtelen újra szembesül azzal a baloldal, hogy a római pápa mégiscsak valami vallási cucc? Megdolgozhat napidíjáért az Új Múlt Kft.? Eltűnnek a közösségi oldalas bejegyzések a neobolsik üzenőfaláról? A Fudan kapcsán tettem fel a kérdést nemrég, hogy volt-e bármi is az elmúlt időszakban, ami kommunikációsan legalább nullszaldósra elsülhetett volna az ellenzék számára, de nem estek vele pofára?

Egy szó mint száz, Ferenc pápa a legfőbb magyar közjogi méltóságok vendége lesz. Nem egy meglepő fejlemény ez, mivel Magyarországon teszi tiszteletét. A progresszió meg sunnyoghat, ahhoz legalább ért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre