Vejkey: Szeretnünk kell a magzatot és az idős beteget is

A Hősök teréről indult el pénteken délután a Séta az életért menet. A Tabánig tartó életvédő meneten Vejkey Imre országgyűlési képviselővel beszélgetett Vágvölgyi Gergely. Villáminterjú.

 

– Miért tartja fontosnak, hogy parlamenti képviselőként, aktív politikusként részt vegyen egy életpárti felvonuláson? 2021 Európájában ez az attitűd meglehetősen ritka.

– Azért, mert keresztény embernek tartom magam és próbálok a keresztény értékeink alapján élni. Úgy gondolom, hogy ma küzdelem zajlik a világban a világosság fiai és a sötétség erői között. A sötétség erői nem tisztelik az életet és a halál társadalmát akarják megvalósítani az egész világon mindenhol.

Akármilyen nagy hatalmakkal is állunk szemben, nekünk ki kell állnunk a krisztusi igazság mellett, el kell mondani azt, hogy mi az Út, az Igazság és az Élet – maga Jézus Krisztus –, és akármilyen atrocitások érnek is bennünket emiatt, nekünk ezt vállalnunk kell. A mai Evangélium a szeretetről beszél. Hogy szeressük Istent és embertársainkat. Nekünk szeretnünk kell a magzatot is, az idős beteget is, szeretnünk kell mindenkit fajtól, felekezettől függetlenül, mert ők mind az embertársaink. Ezért elfogadhatatlan számomra, ha a magzatot nem tekintik embertársunknak, de elfogadhatatlan az eutanázia is. Ezért vagyok itt.

– Nem sokkal azután, hogy Ön elmondja a nyitóbeszédét, az Európai Parlament készen áll elfogadni egy olyan szélsőségesen életellenes határozatot, amely arra is kísérletet tesz, hogy az abortusz elvégzését lelkiismereti okokból megtagadó orvosokat büntethetővé tegye Európában. Ezt hogyan kommentálja?

– Minderre már történt egy kísérlet. Kapaszkodjanak meg: 2010 októberében, amikor először mentem ki az Európa Tanácsba, akkor kért meg a kereszténydemokraták frakcióvezetője, Luca Volontè – ugyanis egy skót szocialista képviselőasszony már akkor egy ilyen típusú tervezetet nyújtott be Strasbourgba –, hogy tudnám-e képviselni ezzel szemben a keresztény értékeket. Azért engem kért meg, mert azt mondta: én új fiú vagyok, nekem sok veszteni valóm nincs, ő viszont a frakcióvezető, és ha nem sikerül, őt megbuktatják. Tehát ezt már ismerem, akkor sikerült ebben úgy eljárnunk, hogy megbuktattuk ezt az egész kezdeményezést. Most megint elővették, leporolták 11 év után, most nem Strasbourgból, hanem Brüsszelből jön.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre