Hihetetlen sorsfordító erők és idők állnak előttünk!

Az Abszolút friss adásában Trombitás Kristóf Keresztély újságíró-műsorvezető, a Vasarnap.hu munkatársa volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége. Az új részben szó esett az érdekpolitizálás lényegéről, az egyház szerepéről a modern korban, és a fiatalság konzisztens forradalmár szerepéről is. 

Trombitás Kristóf úgy véli, a középkori egyház életében is fontosak voltak azok az alapvető társadalmi szabályok, amelyeket ma is lényegesnek tartunk. Szerinte akkor fogjuk érezni a jóisten létét, akkor fogjuk érezni, hogy ott van mellettünk, ha az ember elégszer lényegül át, elégszer tud elcsendesedni, számára a hit azt jelenti, hogy nincs egyedül.

Elmondta: a mai világpolitikában és magyar politikai közéletben akkora luxus apolitikusnak lenni, hogy azt senki nem engedheti meg magának, még a fiatalok sem. A fiatalok megszólításánál ugyan figyelembe kell venni a fennálló rend elleni lázadást, de szerinte ez így van rendjén.

Elmondása szerint az egész világpolitika úgy van beállítva, hogy valami felé sodorja az embert. És akkor az evezőket vagy lehet ebbe az irányba fordítani, engedni ennek a világformáló hatásnak, vagy az ellenkező irányba kitolni az evezőket, és azt mondani, hogy nem megyünk. Az újságíró próbálja kitolni ezeket az evezőket, és egy olyan jobboldali narratívát igyekszik megfogalmazni, aminek vannak elengedhetetlen ismérvei, és főbb csapásirányai, amiről nem lehet eltérni.

Trombitás Kristóf Keresztély az Abszolútban (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Kifejtette ugyanakkor, hogy fontosabbnak, hatékonyabbnak tartja az érdekpolitizálást, ugyanis ezzel teremthet a kormány az állampolgárai számára egy értékalapú politikát.

Amerikai álom

Az amerikai demokrácia a piramis csúcsáról föld alatti nagykamrába esett az elmúlt években. Trombitás Kristóf szerint a nyugati világ tanítóját elnézve van félnivalónk. Az, ami az Egyesült Államokban megjelenik, egy toxikus tendencia, eléri Nyugat-Európát, majd nem sokkal később Közép-Európában is megjelenik.

Végezetül hozzátette: „Abban tökéletesen igaza van Rod Drehernek, hogy van, amit már nem lehet megmenteni. A jelenlegi formájában az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa elveszett.”

A teljes adást itt tekintheti meg: 

Földi-Kovács Andrea műsorának korábbi adásait itt találja. Az Abszolútról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre