„Egész életünknek a gyermekek adnak értelmet”

Az Erdélyi Református Egyházkerület által a magyar állam támogatásával felújított óvodát, illetve bölcsődéket avattak fel szerdán a Maros megyei Szászrégenben és Marosludason.

„A nemzeti szétfejlődés száz éve után a nemzeti együttműködés évszázadában vagyunk, és egyáltalán nem a velünk élő testvérnépek ellenében kívánjuk ezt az önépítést megvalósítani, hanem a magunk erejének növelésére” – hangoztatta a szászrégeni bölcsődeavatón a közelgő Nemzeti Összetartozás Napjára utalva Grezsa István, a Miniszterelnökség Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztosa.

Úgy értékelte:

a szászrégeni szórványmagyarság büszke lehet arra, hogy – az elvándorlás és szórványlét minden nehézsége ellenére – a magyar állam, a református egyház és az önkormányzat összefogása révén képes volt egy új intézményt, a város egyetlen magyar bölcsődéjét létrehozni.

Emlékeztetett: a magyar óvodafejlesztési program keretében Erdélyben 103 új óvoda épül, és 356 újul meg. „Az irány nem lehet más, mint az, hogy a 13,5 millió Kárpát-medencei magyart egyazon kulturális, politikai nemzetközösségbe tereljük” – szögezte le a miniszteri biztos.

Résztvevők a szászrégeni volt egyházi iskola felújított épületében kialakított bölcsőde avatóünnepségén 2021. június 2-án. MTI/Kiss Gábor

„Egész életünknek a gyermekek adnak értelmet. Minden népnek az élete azon múlott, vannak-e gyermekek, van-e jövő. Bármennyit dolgozhatunk, bármennyi vagyont összegyűjthetünk, mind semmivé fog válni, ha nincsenek örököseink”

– mondta szászrégeni hálaadó áhítatában Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke. Rámutatott: a visszaszolgáltatott egyházi épület most megújulva új rendeltetést kapott és jövőt, támogatást ígér a szászrégeni magyarságnak, a gyermeket vállaló szülőknek. Azt jelzi a szülőföldön családot alapító fiataloknak, hogy nincsenek egyedül, a közösség, a nemzet segíti vállalásukat.

Márk Endre szászrégeni polgármester is úgy vélekedett: a magyar bölcsőde a jövőbe mutat, ösztönzi a családalapítást, gyermekvállalást, a megmaradás záloga, összefogja és megerősíti az elvándorlás által megtizedelt magyar közösséget. Aki bölcsődét, óvodát, iskolát épít, az a jövőt építi – hangsúlyozta a román többségű város élére tavaly a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeként megválasztott elöljáró és azt ígérte: a városnak gondja lesz arra, hogy az új bölcsőde a legjobb körülmények között, értékét hosszú távon megőrizve, a magyar szellemiséget hordozva működhessen.

Péter Ferenc, Maros megye tanácsának RMDSZ-es elnöke történelmi pillanatként értékelte a szászrégeni magyar közösség életében az anyanyelvű bölcsőde felavatását, s azt kívánta: mindig legyen túljelentkezés, elegendő magyar gyermek a bölcsőde és a többi magyar oktatási intézmény benépesítésére.

Az Erdélyi Református Egyházkerület szászrégeni bölcsődéje egy felújított 350 négyzetméteres ingatlanban kezdte meg működését, ahol három bölcsődei csoportban 30 magyar gyermek ellátását biztosítja. A beruházás értéke 80 millió forint.

A szászrégeni bölcsődeavató után az Erdélyi Református Egyházkerület marosludasi óvodájának átadására került sor.

Óvodások ünnepi műsora a marosludasi óvoda és bölcsőde avatóünnepségén 2021. június 2-án.  MTI/Kiss Gábor

A csaknem 200 millió forintos magyar állami támogatásból felújított, 380 négyzetméteres ingatlanban két óvodai és egy bölcsődei csoport működhet, így az intézmény negyven óvodás és tíz bölcsődés gyermek befogadására képes.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Márk Endre, Szászrégen polgármestere és Grezsa István, a Kárpát-medencei magyar óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos átvágja a nemzeti színű szalagot a szászrégeni volt egyházi iskola felújított épületében kialakított bölcsőde avatóünnepségén 2021. június 2-án. MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre