A Vatikáni Kertekben zárul a Mária-hónap

A Szentatya a Szűzanyának szentelt hónap utolsó napján, május 31-én 17.45-kor a Vatikáni Kertekben a rózsafüzér imádkozásával zárja le a világjárvány végéért, a munka és a társadalmi tevékenységek újraindításáért is indított imahónapot.

A hónapot a pápa a Szent Péter-bazilikában található Szűzanya-ikon előtti imával nyitotta meg, majd a világ harminc kegyhelye kapcsolódott be a vigasztalás és a remény „maratoni” imájába. A rózsafüzér imádkozásának hónapja alatt a világ minden tájáról érkeztek tanúságtételek, számos kegyhelyről, plébániákról és egyesületekből. A médián keresztül élő közvetítéseken keresztül milliók imádkozhatták a rózsafüzért minden nap.

Mátraverebély-Szentkút, Győr és Csíksomlyó is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ferenc pápa hétfőn az imahónap utolsó rózsafüzér-imádságát a „csomóoldó” Szűz Mária-ikon előtt mondja el a Vatikáni Kertekben. Az 1700-as évekből való, Augsburgban található kegykép hiteles másolatát Bertram Johannes Meier augsburgi püspök ajándékozza ebből az alkalomból Ferenc pápának, aki később rendelkezik majd elhelyezéséről.

A képen a Szeplőtelen Szűz piros ruháját kék palást borítja. Mária egymás után oldja ki a két angyal által feléje nyújtott szalag csomóit, közben lábával eltiporja a kígyó fejét – szétzúzza a poklot. A kép erőteljes szimbolikája szerint Mária feloldja életünk csomóit, amelyek gúzsba kötnek, eltávolítanak Istentől.

Az első csomó, amelyet oldani kell, a sérült emberi kapcsolatokban keresendő, a magány, a közöny elmélyülése miatt. A második csomó a munkanélküliség gondja, különösen a fiatalok, a nők, a családapák körében és azok esetében, akik igyekeznek megvédeni alkalmazottaikat. A harmadik csomót az erőszak jelenti, főként a családi erőszak, ami a négy fal között történik a nők ellen, illetve a társadalmi feszültségek miatt, melyeket a válság bizonytalansága okoz. A negyedik csomó az emberi fejlődésre vonatkozik, arra, hogy a tudományos kutatás támogassa a humán fejlődést, és tegye elérhetővé a felfedezéseket mindenki számára, különös tekintettel a gyengébbekre és a szegényekre. Az ötödik csomó a lelkipásztorkodásra vonatkozik: feloldása szimbolizálja, hogy a helyi egyházak, a plébániák, az imakörök, a lelkipásztori és evangelizációs központok újra lendületet kapjanak, a fiatalok házasodhassanak, tudjanak családot alapítani és legyen jövőjük.

Az ünnepélyes szertartás végén megkoronázzák a Szűzanyát, az ötvösmester Savi-fivérek által készített koronával. Az esemény katolikus hálózatokon keresztül élőben figyelemmel kísérhető lesz – itt is.

 

Kiemelt képünk forrása: MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre