Guterres: hadigazdálkodásra kell áttérni!

A világ háborúban áll a Coviddal, a koronavírus okozta járványos betegséggel - szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár Genfben, egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy térjen át hadigazdálkodásra.

„Háborúban állunk egy vírussal. A hadigazdálkodások idejének a logikájára és gyorsaságára van szükségünk” – jelentette ki a főtitkár az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó tagállamok éves értekezletének megnyitóján. Guterres – aki szerint a tavaly év elején kezdődött pandémia „szenvedéscunamit” zúdított a világra – azt mondta, hogy a vírus miatt közel 500 millió munkahely szűnt meg.

A főtitkár nemzetközi összefogást sürgetett, hangsúlyozva, hogy ennek híján a vírus a szegényebb, elegendő oltóanyaggal nem rendelkező országokban tovább mutálódik, ez pedig több százezer ember halála mellett lassítja a világgazdaság újjáéledését is.

A méltányos vakcinaelosztással kapcsolatban bejelentette, hogy a hét végén egyeztetni fog a gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) vezetőjével egy munkacsoport megalakításáról, amelynek célja az oltóanyaggyártás kapacitásának a megduplázása lesz. Hozzátette, az egyeztetésen fel fogja vetni a technológiával és a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos rugalmasságot is. Leszögezte, hogy ennek érdekében az egész világszervezetet kész mozgósítani.

A megnyitón felszólalt a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is, aki szintén a méltányosabb vakcinaelosztásért szállt síkra.

Felszólította az oltóanyaggal rendelkező országokat, hogy adományozzanak vakcinadózisokat az oltások méltányos elosztására létrehozott Covax programnak.

A főigazgató hozzátette: minden ország lakosságának legalább 10 százalékát be szeretnék oltani a koronavírus ellen szeptemberig, 30 százalékát pedig az év végéig. A főigazgató kitért az egészségügyi dolgozók helyzetére is, akik közül szerinte legalább 115 ezren estek a vírus áldozatául.

Figyelmeztetett arra is, hogy ha a járvány terjedése nem lassul, három hét múlva már annyi igazolt halálos áldozata lesz a Covid-19-nek idén, mint a tavalyi év során összesen.

Hozzátette, hogy a 2021-ben mostanáig regisztrált fertőzöttek száma máris meghaladta a 2020-ban igazolt összes esetet.

 

(MTI)

António Guterres ENSZ-főtitkár a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén Moszkvában 2021. május 12-én. MTI/EPA/Pool/Makszim Semetov

Iratkozzon fel hírlevelünkre