Olvasói írás: Én a Jeruzsálemi Királyságot támogatom

Sok keresztény ember kerül tudathasadásos állapotba az izraeli-palesztin konfliktus miatt, mivel nem tudnak egyértelműen állást foglalni egyik fél mellett sem. Egy ilyen kérdés esetében az ember az igazságot és az ideált keresi, hogy annak a pártjára álljon. Azonban a Szentföldön megvalósuló zsidó vagy éppen muszlim állam nem lehet keresztény ideál. Az csakis az önálló keresztény állam lehet, vagyis a Jeruzsálemi Királyság. Olvasónk írása.

Hamis dichotómia

Önálló zsidó állam, vagy önálló palesztin állam: a legtöbben ebben a felosztásban gondolkodnak. Mintha a Szentföldre hagyományosan csak a zsidók és a muszlimok formálhatnának jogot… Hamis abban a kettősségben gondolkodni, hogy a Szentföld zsidó vagy muszlim terület.

Hiszen arról a területről beszélünk, ahol az Isten megtestesült, ahol Jézus Krisztus tanított és csodákat tett, majd végül kereszthalálával megváltotta a világot.

A történelem során több évszázadon keresztül volt keresztény fennhatóság alatt. Először a Római és a Bizánci birodalom részeként, majd a muszlim hódítást követően a keresztesek fegyverei szerezték vissza az egyetemes kereszténység számára a Szentföldet.

A Jeruzsálemi Királyság ugyanolyan ideál a keresztények számára, mint a zsidóknak Izrael állama, vagy a muszlimoknak a palesztin állam.

Teljesen fölöslegesen mennek bele a keresztények olyan acsarkodásokba, ahol előbb utóbb vagy a zsidók, vagy pedig a muszlimok pártját kénytelenek fogni, csak azért mert a másik féllel szemben több ellenérzésük van.

Mondjuk ki teljesen nyugodtan: nem támogatom az egyik oldalt sem, én a Jeruzsálemi Királyság pártján állok!

Bolondnak néznek? Azt mondják, délibábot kergetek, mivel semmi esély a Jeruzsálemi Királyság helyreállítására? Mintha az önálló palesztin állam létrejöttére lenne esély… Vagy arra, hogy Izrael világszinten, mindenki által elismert állammá válik… Ha ideákról beszélgetünk, és arról, hogy ki mire vágyik a Szentföld kapcsán, akkor ugyanúgy van létjogosultsága a Jeruzsálemi Királyság gondolatának, mint a már ismertetett dichotómia, közbeszéd tárgyát képező – de szintén utópisztikus – elgondolásainak.

Éljen a Jeruzsálemi Királyság! Deus Vult!

 

Nagy Miklós

 

Kiemelt képünkön: a cikket jegyző olvasónk munka közben

 

'Fel a tetejéhez' gomb