Miért olyan nehéz megszerezni azt a fránya nyelvvizsgát?

Hamarosan elérkezik a diplomaosztás ideje, számos egyetemi hallgató fejezi be többéves tanulmányait, és szerzi meg hőn áhított diplomáját. Az egyetemi papír egyik feltétele legalább egy, minimum B2 szintű, azaz középfokú nyelvvizsga megléte. Mint mindig, idén is megindult a háborgás, főleg annak fényében, hogy tavaly amnesztiát kaptak a hallgatók, és nyelvvizsga nélkül is megkapták diplomájukat.

A HÖOK és egyéb szervezetek ez évben is hasonló amnesztiát követelnek a koronavírus-járványra és a lezárásokra hivatkozva. Függetlenül attól, hogy idén is kiadják-e a diplomákat nyelvvizsgára való tekintet nélkül vagy sem, bennem csupán egyetlen kérdés merült fel:

őszintén, nem lett volna egyszerűbb megtanulni azt a fránya nyelvet korábban, mint most az utolsó pillanatban ezen izgulni?

Tudom-tudom, van erre egy univerzális érv, mégpedig, hogy rossz a nyelvoktatás hazánkban. És bár ez rendszerszinten biztosan nem igaz, hiszen számos kiváló nyelvtanár akad, természetesen vannak köztük gyengébbek. Igen, ez valóban tény, hiszen nem lehet mindenki tökéletes nyelvoktató, és nincs mindenkinek akkora szerencséje, hogy a közoktatásban eltöltött évek alatt egy ilyen pedagógus szárnyai alatt tanulhatott. Korábban még arról is szó volt, hogy eleve felvételizni sem lehetne nyelvtudás megléte nélkül, ám ezt a tervezetet végül eltörölték, hiszen szintén nagy ellenállást váltott ki.

Azonban nézzük meg a tényeket. Négy év középiskola (nyelvi előkészítős gimnáziumok esetében öt, ahol ráadásul az első évben szinte kizárólag nyelveket oktatnak), majd legalább három év egyetem, internet világában otthonosan mozgó korosztály, legtöbben az angolt napi szinten használják. Már csak a videójátékok-sorozatok duót felhasználva is komoly nyelvismeretre lehet szert tenni, a világhálón fellelhető elképesztő mennyiségű oktatóanyagról pedig nem is beszélve. Nem állítom, hogy egyszerű önállóan nyelvet tanulni, de nem lehetetlen. És még magántanárhoz sem kell járni, mert ez is egy népszerű kifogás, hogy vannak, akik nem engedhetik meg maguknak.

Vállalni kéne a felelősséget

Az az élményem, hogy mindig a külső tényezők hibáztatása megy. Nem volt jó a tanár, nem volt pénz nyelvtanárra, egyetem alatt meg nem volt időm. Nem lehet, hogy csak akarat kérdése lett volna az a nyelvvizsga? Főleg, hogy pontosan tudta mindenki: nem fogják kiadni a diplomát nélküle. Nem lehetett előre tudni, hogy beköszönt a koronavírus, és lesz lehetőség a kormánynál sírni az amnesztiáért. Mellesleg, a lezárások és a járvány alatt is le lehet nyelvvizsgázni. Voltak, akiknek sikerült ezt kivitelezni, és időben meg is kapták a papírt. De amúgy sem az utolsó évre kellett volna hagyni.

Arról nem is beszélve, hogy baromi igazságtalan ez az egész amnesztia-dolog. Akik tavalyelőtt, vagy korábban végeztek, nekik meg kellett szerezniük a papírt, sőt, voltak olyanok is, akiknek utólag kellett ezt megtenniük. Ti pedig megkapjátok a diplomát nélküle, mert jók voltak a kifogásaitok? Engem személy szerint nem bánt, de kevesebbet fog érni az a diploma, hiszen kevesebbet is dolgoztatok érte.

Nyelvet tanulni különben sem egy szükséges rossz, amit végig kell szenvedni, ha a diplomát akar az ember. Értelmiségiek lesztek, legalábbis elméletileg. A XXI. században nem lehet nyelvtudás nélkül elboldogulni. Nem másoknak tesztek ezzel szívességet, hanem magatoknak.

Ha beadja a kormány a derekát, és lesz amnesztia, ha nem, sokaknak érdemes lenne magukba nézniük. Minimum 7 évetek lett volna rá, egyeseknek több. Pontosan tudtátok, hogy szükség lesz rá. Nem tanultatok, nem tettetek meg érte mindent. Most meg a körülményeket hibáztatjátok, és áldozatként tüntetitek fel magatokat? 

Mindenki a saját sorsának a kovácsa.

Egyébként meg sok szerencsét a nyelvtudás nélküli boldoguláshoz, hiszen már az álláskeresés sem lesz egy egyszerű menet. De majd beleírjátok a nyelvismerethez, hogy „kiadták nélküle a diplomát, szóval nincs”. Biztos mély benyomást fog tenni az önéletrajzotok mindenkiben, akinek a kezébe kerül.

Rácsai Ákos

Több mint százezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség

Kiemelt képünk forrása: MTI/Marjai János

Iratkozzon fel hírlevelünkre