Elegendő idő állt rendelkezésre a felkészüléshez

Hosszú felkészülési idő után kerül bevezetésre a felsőoktatási felvételi rendszerben a kötelező nyelvvizsga – mutatott rá Józsa János. A Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint helyes a szigor fenntartása, ugyanakkor az idei év végén egy alapos felmérés válik szükségessé a diákok körében.

Hat évvel ezelőtt megalkotott jogszabályról van szó, amikor a beszélünk, hogy 2020-tól a felsőoktatási felvételihez elengedhetetlen a nyelvvizsga, vagyis a hallgatóknak volt idejük felkészülni a változó követelményekre – jelentette ki a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Várakozásai szerint a következő évben jelentősen növekedni fog a nyelvvizsgákra jelentkezők száma, a diákok közül sokan észbe kapnak majd. 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora úgy látja, egyes szakok, társadalmi csoportok esetében lehetne bizonyos könnyítéseket alkalmazni a rendszerben, de anélkül, hogy mások ezt diszkriminációként éljék meg. Országos átlagban túlságosan pesszimista jóslat, hogy a tanulók akár negyven-ötven százaléka elessen a felvételi lehetőségtől, de bizonyos intézmények esetében ez az arány valós lehet – jegyezte meg, egyben kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a háttérben megfelelő hatástanulmányok készülnek. 

Józsa János javaslata alapján még idén év végén egy átfogó, alapos felmérést kellene készíteni a végzős középiskolás diákok körében, amivel valós képet kaphatnának a döntéshozók a tanulók aktuális nyelvtudásáról, addigi nyelvvizsga-sikerességéről. Ennek eredményei alapján pontosan lehetne megbecsülni a jövő februárban felvételizők létszámát. 

Fotó: MTI Fotó: Marjai János 

Iratkozzon fel hírlevelünkre