Biden mentális egészségét kérdőjelezték meg magas rangú katonatisztek

A Flag Officers 4 America nevű csoport 124 nyugalmazott katonai vezető által aláírt levelet tett közzé. A volt tábornokok és admirálisok a levélben megkérdőjelezik a 2020-as választási eredményt és Joe Biden elnök fizikai és mentális egészségét.

A levélről a businessinsider.com számolt be. A 124 volt magas rangú katonatiszt által aláírt dokumentum többek között azt állítja, hogy

„Tisztességes és becsületes választás nélkül, amely pontosan tükrözné a nép akaratát, alkotmányos köztársaságunk elveszett”

– utalva ezzel a 2020-as amerikai elnökválasztásra, melynek törvényessége számos kérdést felvetett, felmerült többek között a választási csalás gyanúja is. A Business Insider egyébként úgy hivatkozik a levélre, hogy abban „egy hamis összeesküvés-elméletet képviselnek”, próbálva ezzel azt a látszatot kelteni, hogy az aláírók szándékosan meg akarják téveszteni a közvéleményt, és mintha mindenféle alapot nélkülöznének állításaik.

„Az FBI-nak és a Legfelsőbb Bíróságnak gyorsan kell cselekednie, amikor választási szabálytalanságokra derül fény, és nem szabad figyelmen kívül hagynia azokat, ahogyan az 2020-ban történt.”

– olvasható a Flag Officers 4 America által közzétett nyílt levélben. A honlapjukon a bemutatkozásukban azt írják, hogy „olyan nyugalmazott katonai vezetők közössége, akik megfogadták, hogy támogatják és megvédik az Egyesült Államok alkotmányát minden ellenséggel szemben, legyen az külső vagy belső.”

Biden mentális állapotáról azt írták a levélben, hogy a főparancsnok (az Egyesült Államokban az elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is – a szerk.) mentális és fizikai állapotát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Képesnek kell lennie arra, hogy bárhol, bármikor, éjjel vagy nappal, gyorsan és pontosan hozza meg a fontos nemzetbiztonsági döntéseket.

A Védelmi Minisztérium nem kívánt megszólalni az ügy kapcsán.

A Politico ugyanakkor megszólaltatott több katonai szakértők, akik egy nyilvánvaló és veszélyes, politikai indíttatású támadásnak tartják a levelet.

Korábban is előkerültek már a kritikák

Joe Biden mentális egészsége a 2020-as elnökválasztási kampánynak egyik fontos témája volt. Donald J. Trump korábbi elnök „Sleepy Joe” (Álmos Joe) néven illette Bident, utalva ezzel lassúságára, és rengeteg olyan viselkedésmintájára, amelyek megkérdőjelezhetővé teszik mentális egészségét. Egyesek szerint az USA jelenlegi elnöke demenciában szenved, és nem fogja kitölteni négyéves ciklusát. Mindenesetre Biden már első 100 napja alatt is mérhetetlen pusztítást okozott, többek között visszavonta Trump abortuszellenes intézkedéseit, az életellenes lobbit pedig maximális támogatásáról biztosította, mely például abban nyilvánul meg, hogy Biden lett minden idők leginkább abortuszpárti elnöke.

„Merészebb” abortuszpolitikát vár el a Planned Parenthood Bidenéktől

Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/Carolyn Kaster

Iratkozzon fel hírlevelünkre