Karácsony: Orbán jobban tud angolul

Karácsony Gergely főpolgármester elismeri, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jobban beszél nála angolul, de folyamatosan dolgozik a nyelvtudásán.

Karácsony Gergely hétfőn a Facebook-oldalán közölte: soha nem esett nehezére elismerni, ha valaki valamiben jobb nála, mert szerinte tanulni, fejlődni soha nem késő, másokat meghallgatni mindig muszáj. Ezt a politikában is erénynek gondolja, nem hátránynak – tette hozzá.

A főpolgármester azt írta: „a hirtelen támadt érdeklődésre reagálva így aztán készséggel elismerem, hogy a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb mint az enyém, legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül”.

„Ezért én dolgozom is angolomon folyamatosan. A miniszterelnök úr újsütetű kínaiját és oroszát viszont nem tervezem behozni” – fűzte hozzá Karácsony Gergely.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán arról írt, hogy Orbán Viktor kormányfővel ellentétben „a Magyarország miniszterelnöki posztjára lassan már tényleg bejelentkező főpolgármester” nem tud angolul;

egy világváros vezetője nem tud szót érteni mással nemzetközi találkozókon, nyelvi nehézségek miatt.

A politikus Karácsony Gergely Economistnak adott interjújára reagálva azt közölte: a főpolgármester az angol lapnak lenézően nyilatkozott azokról, akik nem úgy néznek ki, mint ő. Azokról, akik nem magasak és vékonyak. „Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem…” – fogalmazott Fürjes Balázs.

 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely 2019. május 15-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre