A Jemenben meggyilkolt magyar férfi a Parázsló Hamvak zenekar tagja volt

Jelem magyar férfi

Sajtóinformációk szerint áprilisban egy dél-jemeni mílicia tagjai raboltak el egy magyar állampolgárt. A muszlim hitre áttért férfiért váltságdíjat követeltek, de mivel nem kapták meg, ezért halálta kínozták – közöte egy helyi hírportálra hivatkozva az Orientalista.hu.

Frissítés:

Az Orientalista.hu információi szerint a magyar férfi eredeti neve Koltai György, aki korábban Parázsló Hamvak zenekar tagja volt. 2006 után tért át a muszlim hitre, majd tanulás céljából Jemenbe utazott. Később megkapta a jemeni állampolgárságot, és a polgárháború előtti Ali Saleh kormányának dolgozott mint turisztikai szakember.

Miután a  húszik  elfoglalták a jemeni fővárost Szanaat, felajánlották Koltainak, hogy dolgozzon nekik, de ezt megtagadta ezért két évre börtönbe zárták. Miután 2018-ban kiszabadult, hazautazott Magyarországra. Annak ellenére, hogy szívbeteg volt, egy évvel később visszatért Jemenbe.

Korábban írtuk:

Az Yemen Akhbar nevű oldal cikkében egy Adel Al-Huseini nevű jemeni aktivistára hivatkozik. Az informátor állítása szerint egy magyar férfit az Egyesült Arab Emírségek által támogatott déljemeni milícia fegyveresei rabolták el az ország déli részén fekvő Ádenben, majd megkínozták és megölték.

Adel Al-Husseini a Tiwtter-oldalán először még április végén számolt be az esetről, majd néhány napja ismételten megemlékezett a gyilkosságról.

A jemeni aktivista szerint a magyar állampolgárt az ország déli részén lévő Ádenben az Egyesült Arab Emírségek által támogatott Déli Átmeneti Tanács milíciái fogták el és arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele.

A jemeni blogger szerint a magyar férfi 43 éves és a Kimo néven ismerték, még mielőtt áttért volna a muszlim hitre. Ezt követően azonban felvette az Abdul Karim Fares nevet.

Al-Huseini Twitter-bejegyzésében leírta, hogy tájékoztatta jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit a magyar férfi elrablásáról és meggyilkolásáról.

Jemenben a 2015-óta tartó háború miatt jelenleg több kormány is működik, melyek közül az európai államok a Szaúd-Arábiában működő Al-Hadi vezette kormányt ismerik el, a másik két kormánnyal a húszik, illetve a déljemeni erők által vezetett kabinetekkel hivatalosan a nyugati államok és Magyarország sem tart fent diplomáciai kapcsolatokat.

(Orientalista.hu)

A jemeniek szenvedéseinek enyhítésére szólított fel a pápa

Újabb fejezethez ért a jemeni polgárháború lezárása

A jemeni krízis messze a legsúlyosabb a világon

Kiemelt képünk forrása: Twitter/Adelalhasanii

Iratkozzon fel hírlevelünkre