Varga Judit: Mi, magyarok mindig is józanul gondolkodtunk Európáról

Az elmúlt évtized legnyilvánvalóbb tanulsága, hogy a több és szorosabb unió helyett többpólusú, okos Európára van szükség - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalára feltöltött Európa-napi videójában.

A vasárnap kezdődő, Európa jövőjéről szóló konferenciáról azt mondta: ebben a párbeszéd- és vitasorozatban nagyon fontos, hogy mindenki hallassa a hangját, ezért ez az európai szintű eszmecsere nem lehet teljes a magyar emberek véleménye nélkül.

„Mi, magyarok mindig is józanul gondolkodtunk Európáról. Mindig időben ismertük fel és hívtuk fel a figyelmet a kontinenst érintő nehézségekre és veszélyekre, ezért a következő hónapokban a magyarok kulcsszerepet játszhatnak majd az Európáról folytatott őszinte párbeszédben” – fogalmazott a miniszter.

Az elkövetkezendő időszakban együtt kell megkeresnünk a válaszokat az Európát érintő legfontosabb kérdésekre – például hogy miként lehetséges az, hogy a 20. század sikertörténete ma már nem tud megfelelni az új korszak kihívásainak.

Ugyancsak kérdésként vetette fel, hogy hogy lehet az, hogy a világ egykor legdinamikusabban fejlődő gazdasága ma visszaszorulóban van a globális arénában. Miért születnek folyamatosan megkésett és elhibázott válaszok a kihívásokra, és miért vánszorog uniónk válságról válságra, miközben kettészakadni látszik a régi egység? – kérdezte a miniszter.

Varga Judit videoüzenetében kifejtette: a nemzeti alkotmányok tiszteletben tartása, a konszenzus kultúrája és a tagállamok egyenlősége nélkül nem tervezhető Európa jövője.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Facebook/Varga Judit

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre