A Facebook a szomszédokat is cenzúrázza

Több száz, hálózatba kapcsolódó olyan hamis profilt törölt a Facebook közösségi média, amelyek politikai beavatkozásúnak minősültek - adta hírül a Facebook.

Az oldalak független hírkiadványnak tüntették fel magukat és igyekeztek támogatni torzított tartalmaikkal ukrán politikusokat – feltehetően fizetség fejében.

A Facebook 363 oldalt számolt fel, amelyeknek csaknem 2,4 millió követőjük volt. Utóbbiak közül további 477 oldalt szüntetett meg szabályainak megsértése miatt. A hálózat reklámokra a közösségi médiában közel fél millió dollárt – 150 millió forintot – költött. 

Az álportálok közül több olyan személyekhez köthető, akiket korábban az Egyesült Államok szankcionált, mert megpróbáltak beavatkozni az amerikai választásokba. Köztük van Andrij Derkacs oroszbarát ukrán politikus, aki a vád szerint a legutóbbi amerikai elnökválasztást igyekezett befolyásolni. Derkacs oldalát már tavaly októberben eltávolította a Facebook.

Derkacs válaszul „a liberális értékek nevében fellépő” diktátoroknak nevezte a nagy cégeket, és közölte, hogy törvényjavaslatot terjeszt be az ukrán parlamentben a globális közösségi médiacégek megregulázására. 

„Senkinek nincs joga alapvető emberi jogokat korlátozni” – írta abban az üzenetében, amelyet pénteken küldött a Reuters hírügynökségnek.

A Facebook közölte, hogy hosszadalmas vizsgálatát az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájától, az FBI-tól kapott információ alapján kezdte meg.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre