Mozambikban több tízezren menekültek el az Iszlám Állam támadása miatt

Közel 30 ezren menekültek el Mozambik északkeleti részéből az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek március végén elkövetett mészárlása után – derül ki az ENSZ pénteken közzétett adataiból.

Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a szóvivője genfi sajtótájékoztatóján mélységes aggodalmának adott hangot a Palma városában végrehajtott mészárlás miatt. Elmondta, hogy az emberek egy része az ország biztonságosabb részébe menekült, mások pedig a határok felé indultak, ám sokukat – elsősorban nőket és gyermekeket – bántalmaztak az úton.

Kitért továbbá arra, hogy sok család szétszakadt, több száz gyerekre felnőtt kíséret nélkül, rossz állapotban találtak rá. Hozzátette: folytatódik a menekültáradat Palma felől, de a városból kivezető utak nagy részét lezárták. Az UNHCR aggódik a városban ragadtak biztonságáért is.

Az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető szélsőségesek március 24-én elfoglalták és napokig ellenőrzésük alatt tartották a tanzániai határ menti Cabo Delgadóban található Palmát. A helyi rendőrség közlése szerint a szélsőségesek 12 lefejezett embert – feltehetőleg külföldieket – hagytak maguk után. A kormány szerint

többtucatnyian vesztették életüket a szélsőségesek támadásában.

A földgázban gazdag Cabo Delgadóban 2017 óta egyre aktívabbak az Iszlám Állammal kapcsolatban állók. Az ENSZ szerint elmúlt években legalább 2600-an haltak meg és százezrek váltak földönfutóvá a fokozódó erőszak miatt. A térségben humanitárius válsághelyzet alakult ki.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma márciusban terrorszervezetnek minősítette az Iszlám Állam kongói és mozambiki ágát, kiemelve, hogy ezek jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a térségben.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!