Makkai László a Vatikáni Rádióban: 250 millió Krisztus-hívő nem gyakorolhatja szabadon a vallását

A Vatikáni Rádiónak adott interjút Makkai László görögkatolikus püspöki helynök, egyetemi lelkész. A beszélgetésben szó esett a Hungary Helps (Magyarország Segít) programról, illetve a tízéves miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumról is.

Magyarország Segít

A Hungary Helps program élen jár a közel-keleti keresztények segítésében, amelyet iraki látogatása alkalmával Ferenc pápa is elismert és áldást adott tevékenységére – emelték ki a Vatikáni Rádióban. Makkai László atya az interjúban utalt II. Efrém Ignác iraki szír ortodox pátriárka kijelentésére, amely szerint Magyarország egyedülálló módon tesz erőfeszítéseket a közel-keleti keresztény közösségek helyben maradása érdekében. Az anyagi támogatás biztosítását követően Magyarország önkénteseket toboroz, képez és küld ki ezekbe a veszélyeztetett keresztény közösségekbe a Magyar Önkéntes Liga segítségével. Az önkéntesek nagy segítséget tudnak nyújtani a helyi keresztényeknek, akik ott maradtak vagy visszatértek hazájukba – magyarázta.

Makkai atya felidézte a statisztikákat, amelyek szerint ma közel nyolcvan országot érint a világban a keresztényüldözés, ahol atrocitásoknak, súlyos diszkriminációnak vannak kitéve a Krisztus-hívők. Számuk megközelíti a kétszázötvenezret. Elítélte, hogy ennyi ember nem élheti meg, nem gyakorolhatja vallásosságát. Az elmúlt tíz évben Szíriában kétmillióról hatszáz–nyolcszázezerre csökkent a keresztények száma. Irakban az ötödére csökkent arányuk. Tehát van mit tenni ezekben a közösségekben – nyomatékosította a görögkatolikus egyetemi lelkész.

A világban zajló keresztényüldözésekről évente teljes képet adó Budapest-jelentésről nemrégen többrészes cikksorozatban foglalkoztunk, ezek az írások itt olvashatók.

Makkai László atya

Az önkéntesek képzése

Az önkéntes programban lelki atyaként és képzőként is részt vesz Makkai László Azbej Trisztán államtitkár felkérésére. Teológusi, papi hivatása mellett ugyanis a krízislélektannal is foglalkozik már több mint egy évtizede. Az önkéntesképzésben ezt tanítja, és a jelentkezők szűrésében és kiválasztásában is részt vesz. A Hungary Helps önkéntes programjában orvosmisszióra, pedagógusokra és minden olyan emberre is szükség van, aki tudja segíteni a helyi keresztények életét. A jelenleg online formában elindult képzés után az önkéntesek olyan országokba kerülnek, ahol a Hungary Helps program már jelen van, és ahol biztonságban vannak.

Tízéves a miskolci roma szakkollégium

A tízéves jubileumát ünneplő szakkollégiummal kapcsolatban Makkai atya elmondta, hogy míg első tanévben alig húsz hallgatóval indult a szakkollégium, mára évente harminc-harminckét hallgatóval számolnak. Nagyon szép gyümölcsei vannak az intézmény elmúlt tíz évének – mutatott rá Makkai atya. Nagy örömöt jelent számukra a diákok tanulmányi és magánéleti sikere egyaránt. Minden év különleges volt a maga nemében, nehezen emelhető ki egy, legfontosabb eredmény. Az országos versenyektől kezdve a TDK-kon át számos eredményt értek el a hallgatók. Nagyon sok volt diákjuk már családot alapított, gyakran azzal a partnerükkel, akiket a szakkollégiumban ismertek meg. Visszatérnek az intézménybe, hogy Makkai atya adja össze őket, keresztelje meg gyermekeiket.

Papként nagy örömet jelent számára, hogy a hallgatók nemcsak tanulmányaik, a tudomány terén gazdagodtak és diplomát szereztek, hanem a hitéletükben is elmélyültek.

A jövővel kapcsolatban Makkai atya a terveik között említette, hogy még hatékonyabbá szeretnék tenni azokat a programokat, amelyek a hallgatók életét segítették. Emellett szeretnék, hogy még több roma hallgatójuk bekerüljön az egyetemre. Ezt a célt szolgálva létrehoztak egy középiskolai mentorprogramot, amelyet közösen szeretnének megvalósítani és a szakmai hátterét is kidolgozni a hálózaton belül.

A tíz év sok is és kevés is

 – fogalmazott az interjúban Makkai László atya.

Iratkozzon fel hírlevelünkre