Legyen végre egy akol és egy pásztor!

Egy akol lesz és egy pásztor

Ferenc pápa szeptemberben Magyarországra látogat. A katolikus egyházfő egy személyben jeleníti meg az egyház egységét, kezében Róma püspökének pásztorbotjával. Ám ezzel az egységgel kapcsolatban sokszor kétségeink merülnek fel. Tényleg „egy akol van és egy pásztor”? Jézus nevezi jó pásztornak saját magát, aki életét adja a juhaiért. Vajon az ehhez fűzött kiegészítése – „de más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is vezetnem kell” – arra vonatkozna, hogy a Mesternek teljesen mindegy ki hol áll: fogadjuk el egymást? Hajrá, tolerancia? Lehet, hogy csak a konzervatívok tolják túl ezt a dolgot, felesleges kérdéseken rugózva, amellyel szinte mindig kiérdemlik a szeretetlen jelzőt?

Konzervatív fókusztévesztés és a hamis kánon

Nem letagadva a valóságot, őszintén vállalhatjuk, hogy az értékőrzés emberei a nagy küzdelmeikben olykor szintén képesek elveszíteni a figyelmet, amely ahhoz szükséges, hogy élő kapcsolatuk lehessen Istennel. Pásztor nélküli juhokként bégetnek csak. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a fókusztévesztés még mindig jobban korrigálható, mint a vonatkoztatási pontok nélküli káosz.

A zavar leginkább akkor keletkezik a rendszereinkben, amikor a kereszténység jelszavait használva bizonyos csoportok a kereszténységtől teljesen elrugaszkodott nézeteket kezdenek el képviselni, ellentmondást nem tűrő kiállással.

Ezekből lesz aztán a „mindenkit fogadjunk el olyannak, amilyen” mentalitás. És a „ne erőltessük rá a saját boldogság fogalmainkat másokra” nézet. Szeressünk mindenkit a hibájával együtt – mondják. Mindazokat azonban, akik kiszólnak ebből a túlontúl intenzíven nyomuló, ránk erőltetett kánonból, elhallgattatják.

Előbb akarok lenni keresztény

Sokan más akolból érkeztünk

Én hiszem, hogy létezik az evangéliumi egyetlen akol, ahová Isten egybegyűjti az övéit. Azt is tökéletesen el tudom fogadni, hogy vannak más akolból valók, akik meghallva a Jó Pásztor hangját, elhagyják korábbi megszokott életüket, és csatlakoznak az egyetlen nyájhoz. Én is így érkeztem: máshonnan, a pásztor szavára. Miért ne jöhetne bárki hasonlóképpen?

Viszont ez a jó hang megváltoztatta az életemet. Többé már nem voltam ugyanolyan, mint korábban. Bevallom, nem is akartam korábbi valómhoz visszatérni. Nem volt többé vonzó. Hazaérkeztem. És amikor mégis elkóborolok, bízhatok abban, aki utánam jön, otthagyva a kilencvenkilencet.

Milyen jó is ez a szivárvány minden színében ragyogó, a vízözön irgalma utáni egység Istennel! Azon az eső utáni napszárította helyen, ahol elutasítják a bűnt, de tárt karokkal ölelik át a bűnöst.

(És engedtessék meg nekem, hogy visszafoglaljam az Istenben hívők számára, és végre olyan jelentésre alkalmazzam ezt az égen látható csodálatos piktúrát, amelyre rendeltetett.)

Isten a homoszexuálisokat is hívja

Egy akol és egy pásztor

Mindezek után érthető, hogy miért nem fogadom el, és miért nem hívogató számomra az a globális kavalkád, ahol a humanitáson alapuló szereteten kívül nem létezik magasabb rendű érték. Ahol a tízparancsolat első három, kőbe vésett, Istenre vonatkozó iránymutatását porrá zúzzák, és esetleg kielégíti őket pusztán a második kőtábla.

Hiszen ebből fakad majd az a szemlélet, hogy fogadjuk el azt az akármilyen állapotot, amely másnak boldogságot okoz. De miféle boldogságot? Olyat, amely önmagába foglalja az örök távlatokat vagy az ideig-óráig tartót? A szivárvány sokfélesége eredendően a harmóniát szimbolizálja Istennel. Ehelyett arra használják, hogy összekeverjék az istenest az istentelennel, hogy így eljussanak a hazug konklúzióig, amelyben már semmi sem utal az élő kapcsolatra a Pásztorral.

Pedig ő ma is szól. Hívogat, hogy hagyjuk ott az életünk eddigi bűneit, hitetlenségét és bizalmatlanságát. Legyen végre egy akol és egy pásztor!

 

Gável András

 

 

Akik a pápánál is pápábbak – romboló relativizmus az egyházban

Jézus tanítványai nem csak a jobboldaliak

A keresztények egysége nem holmi humanitás, hanem közös nevező Istenben

A kiemelt kép forrása: Unsplash/Pawan Sharma

Iratkozzon fel hírlevelünkre