Felújítanák Mátyás király kolozsvári szülőházát

A romániai fejlesztési minisztérium a román kormánykoalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára felújítaná Mátyás király kolozsvári szülőházát - jelentette be Kolozsváron Cseke Attila romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint a tárcavezető az ingatlan jelenlegi tulajdonosával, a kolozsvári képzőművészeti egyetem rektorával és rektorhelyettesével találkozott. A beszélgetésen Cseke Attila elmondta, hogy az RMDSZ számára az épület teljes körű restaurálása prioritás, a fejlesztési minisztérium biztosíthatja a munkálatokhoz szükséges pénzügyi erőforrásokat.

A Kolozsvár szívében található középkori műemléképület Kolozsvár legrégebbi lakóháza, a huszadik század dereka óta nem volt felújítva, akkor Kós Károly vezetése alatt restaurálták.

Azóta csak kisebb javításokat végeztek rajta annak érdekében, hogy tantermeket és kiállítótereket alakítsanak ki benne. Az épület nem látogatható annak ellenére, hogy évente több tízezer turista keresi fel.

Cseke Attila rámutatott, hogy általános felújításra van szükség, amely során az épület tartószerkezetét is megerősítik. „A felújítást követően Mátyás király szülőháza ismét megnyílhatna, és méltó jelképe lehetne Kolozsvárnak, Erdélynek” – mondta a tárcavezető. Közölte, hogy az ingatlan a felújítás után is a képzőművészeti oktatást szolgálná.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a Mátyás király születésnapja alkalmából szervezett fáklyás felvonulás résztvevői láthatók Mátyás király szülőháza előtt, Kolozsvár óvárosában 2020. február 23-án. MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre