Milliárdokra perelték a TikTokot a fiatalkorúakkal kapcsolatos adatkezelési gyakorlata miatt

TikTok kiemelt kép

A keresetet az Egyesült Királyságban és az EU-ban élő TikTokot használó több millió gyermek nevében nyújtották be. Ha sikerrel jár a per, fejenként akár több ezer fontot kaphatnak a kiskorúak – írja a BBC. A TikTok szerint azonban az ügy teljességgel alaptalan.

Nemrég jelent meg a Vasárnap.hu hasábjain egy cikkünk, melyben a TikTokon fellelhető propagandáról írtunk. Az írásból kiderül, hogy az alkalmazás óriási népszerűségnek örvend szerte a világon, és főként kiskorú gyerekek az elsődleges felhsználói. Anne Longfield brit gyermekjogi szakértő szerint a TikTok úgy gyűjt érzékeny személyes adatokat kiskorú felhasználóitól, hogy erről nem nyújt kellő figyelmeztetést, illetve nélkülözi az átláthatóságot és a törvényi előírásokat. A gyermekek és szüleik nem tudhatják, hogy mi történik az alkalmazás által begyűjtött telefonszámokkal, videókkal és biometrikus adatokkal (pl. ujjlenyomat vagy arc).

A cég ugyanakkor azt álltja, hogy számukra elsődleges prioritás a biztonság és az adatvédelem kérdésköre. A TikToknak világszerte több mint 800 millió felhasználója van. Anyavállalata, a ByteDance tavaly többmilliárdos nyereséget ért el, amelynek túlnyomó többsége reklámbevételekből származik. A keresetet egyébként minden olyan kiskorú gyermek nevében indítják, aki 2018. május 25. óta használta a TikTokot.

Nem az első eset

Nem precedens nélküli ez az ügy, korábban is érték már vádak a kínai céget a kétes adatvédelmi szabályozása miatt. Tavaly például Donald Trump, az Egyesült Államok akkori elnöke az alkalmazás betiltását is kilátásba helyezte, ami végül nem következett be.

2019-ben az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) 5,7 millió dolláros rekordösszegű bírsággal sújtotta a vállalatot gyermekek adatainak helytelen kezelése miatt. A TikTok Dél-Koreában is bírsággal nézett szembe a fiatalkorúak adatainak gyűjtésével kapcsolatban, míg az Egyesült Királyságban az információs biztos hivatala vizsgálódott ellene. Ezt követően kötelezték a céget az adatok törlésére és egy életkor-ellenőrző rendszer felállítására.

Az Ofcom, a brit kommunikációs szabályozóhatóság kutatása szerint az Egyesült Királyságban a 8 és 12 év közötti korosztály 44 százaléka használja az appot, annak ellenére, hogy a TikTok irányelvei tiltják a 13 év alattiak regisztrációját.

Világosan látszik, hogy az alkalmazás nemcsak ideológiai, de adatvédelmi veszélyt is jelent felhasználóira. Mindez különösen rémisztő annak tudatában, hogy mekkora népszerűségnek örvend a fiatalok körében.

(BBC)

Ideológiailag nem elég képzett szüleiket jelentik fel tizenévesek a TikTokon

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre