Biden menekültügyi ígérete egyelőre nem teljesül

Joe Biden amerikai elnök elkötelezett amellett, hogy megemelje az idén befogadható menekültek számának felső határértékét, de egyelőre nem valószínű, hogy az elődje által meghatározott, történelmileg legalacsonyabb 15 ezres plafont a korábban ígért szintre, hatvanezer fölé emeljék - derült ki amerikai kormánytagok vasárnapi nyilatkozataiból.

A demokrata párti Biden pénteken írt alá elnöki rendeletet, miszerint nem emeli meg a republikánus párti elődje, Donald Trump által 15 ezer főben megszabott menekültbefogadási kvótát a 2021-es pénzügyi évre. Ezzel menekültügyi szervezetek és demokrata képviselők körében is felháborodást váltott ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC televízió vasárnap sugárzott, This Week című műsorában arról beszélt, hogy Biden a következő hetekben felül fogja vizsgálni a menekültplafont, de „nagyon nehéz lesz ebben a költségvetési évben elérni a 62 ezres célt”.

„Teljes mértékben kitart amellett, hogy Amerika nemcsak befogadó a menekültekkel szemben, hanem, hogy a plafont is megemeljük. Elkötelezett emellett, és ennek megfelelően cselekedni is fog” – ezt már Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója mondta a Fox News hírtelevíziónak.

A pénteki döntést követő bírálatok után a Fehér Ház közleményt adott, amelyben jelezték, hogy az elnök május 15-ig döntést hoz a plafon megemeléséről.

Donald Trump a bevándorlást akarta korlátozni azzal, hogy az Egyesült Államok által befogadható menekültek számát minden korábbinál alacsonyabb szinten határozta meg. Biden pénteki döntését pedig arculcsapásként értékelték mindazok, akik abban bíztak, hogy a demokrata párti politikus eltörli elődje bevándorlást korlátozó intézkedéseit.

A menekültbefogadási plafon az amerikai menekültügyi rendszernek pusztán az egyik eleme, és a plafon azokra vonatkozik, akik menedékkérelmük ellenőrzése alatt is külföldön vannak, és már elismert menekültként érkeznek az országba. Az Egyesült Államok területére lépő és ott menedékkérelmet benyújtó emberekre ez a plafon nem vonatkozik. A Reuters hírügynökség szerint Biden épp azért óvakodott a lazítástól, mert visszatetszést kelthetett volna az is, ha éppen olyankor enyhít a menekültbefogadási korlátokon, amikor az ország déli határához egyre több menedékkérő érkezik.

 

(MTI)

Kiemelt archív képünkön Joe Biden várható amerikai elnök látható a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. december 11-én. MTI/AP/Susan Walsh

Iratkozzon fel hírlevelünkre