Ami elromolhat, azt az ellenzék el is rontaná

Az a jó az ellenzékben, hogy teljesen kiszámítható. Amikor egy évvel ezelőtt az egészségügyi védekezés volt az európai átlag feletti, akkor ott igyekeztek kamuvideókkal kavarni – teljesen várható volt, hogy most, amikor Magyarország oltási sebességben világbajnok, itt fognak sürgölődni a botokkal, hogy bedugdossák a küllők közé.

Mert mit látunk? Miután Karácsony Gergely főpolgármester 45 éves magyar állampolgárként húsvétkor kifogástalan szervezés mellett rendben megkapta a koronavírus elleni első védőoltást (boldog mosollyal fényképeztette le magát a rendelőben, tényleg nem tűnt különösebben meggyötörtnek), néhány nappal később most az „európai jó példákra” hivatkozva csatlakozott az ellenzéki pártok felvetéséhez, miszerint előzetes regisztráció nélkül kellene folytatni a tömeges oltást, például stadionokban. Szemléltetésképpen mellékelte is egy üres frankfurti oltócsarnok képét – amely belsőépítészetileg igen letisztult és modern, csak éppen egy dolog nem zajlik ott: regisztráció nélküli tömeges oltás.

A 70 év felettieket oltják arrafelé jelenleg szép komótosan, ugyanúgy előzetes regisztrációt követően, mint az illiberális Magyarországon. Aki ennél fiatalabb és életerős, viszont nem kíván hónapokat várni, az befizethet egy utazási iroda 1200 eurós vakcinatúrájára, hogy egy moszkvai villámlátogatás keretében hozzájusson ugyanahhoz a Szputnyikhoz, amelyet ma egy negyvenes budapesti (legyen az akár Karácsony Gergely vagy Tordai Bence) ingyen megkaphat a legközelebbi oltóponton. Az ellenzéki politikus azonban a jelek szerint úgy van ezzel, hogy amikor őt gördülékeny eljárás keretében pikkpakk beoltják, akkor ezt az egészen konkrét személyes tapasztalatot egy alapjaiban rossz rendszer véletlenszerű jó napjának tekinti, ha azonban meglát egy steril, emberek nélküli reklámfotót egy tőlünk 960 kilométerre, nyugatra berendezett oltócsarnokról, akkor menten elalél, hogy ott milyen szenzációsan működnek a dolgok.

Mindemellett az ellenzéki pártok felvetése alapból zavaros kissé:

Karácsony Gergely a háziorvosok és a szakrendelők tehermentesítéséről ír (tehát valószínűleg olyasmit vizionál, hogy betódulok a Puskás Arénába, mint a sarki pékhez, és kérek egy Modernát, amely rögtön rendelkezésre is áll kiolvasztva, és beadódik egészségügyi személyzet nélkül), míg a hivatalos ellenzéki közlemény szerint a háziorvosoknál lehetne a tajkártya felmutatásával „vakcinához jutni”, és stadionokat jelölnének ki oltási helyszínnek.

Ami első olvasásra nekem azt jelentené, hogy a háziorvos a páciens kezébe nyomja a kimért oltóanyaggal megtöltött fecskendőt, amivel azután a páciens elsiet egy oltócsarnokba, hogy ott egy másik egészségügyi dolgozó belenyomja az oltást a deltaizmába – de nem szívesen feltételezném, hogy ez volna az ellenzék elgondolása. Így azonban két lehetőség sejlik fel: vagy oltana a háziorvos is ugyanúgy, mint most, csak nem előre tervezhetően és központi logisztikai támogatással, hanem a könyvelés egész terhével együtt (rendeljünk be Mici néniéknek 84 nap múlvára egy fél ampulla AstraZenecát), vagy pedig a stadionokban oltanának, ahová viszont a jelenlegi internetes rendszer helyett a háziorvosi rendelőkben kellene bejelentkezni. Nekem mindkét opció agyrémnek tűnik, de lehet, hogy csak nem vagyok zseni, hogy átlássam a káoszt.

Az azonban mindenképp kérdés, hogyan kapná meg a páciens a védettségi igazolványt anélkül, hogy féltve őrzött (kizárólag a Facebooknak, a Google-nek, a Netpincérnek és a DK petíciós felületének tartogatott) adatai valamiképpen be ne kerülnének a központi oltási adatbázisba.

Mert ha jól értem, az ellenzéki pártok szerint az oltakozási kedv legeslegnagyobb gátja a regisztráció, azaz milliók volnának, akik kizárólag azért nem kérik az oltást, mert rettegnek megadni négy azonosító adatot a közigazgatásnak (hisz az pont ugyanazzal a betűvel kezdődik, mint a „Kubatov”). De a biztonság kedvéért a gondos Karácsony Gergely még szítja is a rettegést, amikor az oltással a testében azt írja, „okkal” lehetnek bizalmatlanok az emberek. Amiatt furamód nem aggódik, hogy mi újság a DK suttyomban eltüntetett petíciójához nagy reményekkel nevüket adó polgárok személyes adataival.

Ez az adatvédelemre szelektíven érzékeny ellenzék kíván meggyőzni minket arról, hogy milliók számára lenne vonzóbb, ha nem egy központi rendszerbe kellene feliratkozniuk bármely napszakban a fotelből, tajszám-előhalászással együtt mintegy 45 másodperc alatt, hanem inkább a háziorvosuk után kellene koslatniuk rendelési időben. Hogy azután a szomszédos oltópont helyett a város túlsó részébe bumlizhassanak a stadionos oltásért.

Miközben ha az ellenzék kormányzott volna az elmúlt 11 évben, akkor nemcsak Szputnyik V nem lenne itt, hanem stadion se. Akkor persze valóban irigyelhetnénk a szép tágas, modern nyugati oltócsarnokokat.

Francesca Rivafinoli

Iratkozzon fel hírlevelünkre