Azbej Tristan közösségi oldalán köszöntötte roma honfitársait

Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős miniszterelnökségi államtitkár a nemzetközi roma nap alkalmából köszöntötte cigány munkatársait és honfitársait. Április 8-án már harmincadik alkalommal ünneplik a világban a nemzetközi roma napot.

A nemzetközi roma nap a cigány kultúra ünnepe, mely felhívja a figyelmet a cigányok társadalmi helyzetére is. Az ünnepet hivatalosan 1990-ben, a lengyelországi Serockban, a 4. Roma Világkongresszuson alapították a cigány képviselők első nagy nemzetközi találkozójának emlékére, mely 1971. április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.

Chelsfieldben elfogadták a cigány zászlót, amely a mennyet és földet jelképező kék és zöld sávból, valamint a vándorló életmódra utaló vörös kerékből áll. Ugyancsak ekkor döntötték el, hogy Zarko Jovanovic „Gyelem, Gyelem” című dalát tekintik a cigányok hivatalos himnuszának. De a legfontosabb döntés a roma ábécé megalkotása és a lovári nyelv hivatalossá tétele volt. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben az emlékezés és a tisztelet az online térbe szorult.