Nem csak a freeSZFE rúgta össze a port Gulyás Mártonékkal

Bár a múlt héten olyan hírekkel volt tele a média, amelyek szerint az SZFE diáksága nem szeretné, hogy megjelenjen a dokumentumfilm, péntek késő délután végül mégis publikálásra került.

Néhány napja egy közlemény jelent meg a Gulyás Márton-féle Partizán Facebook-oldalán, melyben azt írják, a freeSZFE azt a döntést hozta, hogy nem járul hozzá a dokumentumfilm közzétételéhez. Gulyás Mártonékat állításuk szerint nehéz döntés elé állították az egyetemfoglalók, de végül azt a döntést hozták, hogy nem mutatják be a filmet. A Mandiner forrása szerinta dokumentumfilm sok olyan képet tartalmaz, ami nem vetne rájuk jó fényt, és félnek a külföldi egyetemek visszalépésétől” (összesen 150 hallgatónak ígért diplomát több külföldi egyetem – a szerk.) Korábban egységes kép alakult ki a renitens színművészetis diákokról, ám az elkészült filmben megy az ivászat, a káromkodás, a szétesés – szól a magyarázat.

Azonban a pénteki nap nem várt fordulatot hozott, és mégis bemutatták a „Hülye fiatalság” című filmet a Partizán Youtube-csatornáján.

Forrás: Youtube/Partizán Youtube-csatorna

Spontán függetlenségi harc, vagy tervezett hiszti?

A dokumentumfilm végigkíséri a nézőt az egyetemfoglalás teljes történetén egészen 2020 augusztusától kezdve, amikor először jelentek meg hírek az SZFE modellváltásáról. Bár már korábban is lehetett sejteni, hogy itt nem egy spontán akcióról van szó, hanem alapos tervezés és profi szervezői munka zajlott a háttérben, a film erre bizonyítékot is szolgáltat. Mind az egyetemfoglalásnak, mind a hozzá kapcsolódó tüntetéseknek megvolt a pontos menetrendje, célja pedig a maximális hatás elérése volt. A színművészetis diákokat e tekintetben nem kell félteni, hiszen színészeknek, rendezőknek, dramaturgoknak tanulnak, pontosan tudják, hogyan lehet erős benyomást kelteni a közönség köreiben.

Bár a film elsősorban a diákság szemszögéből mutatja be az eseményeket (az úgynevezett „akció munkacsoport” néhány tagját követi az egyetemfoglalást megelőző és az azt követi egy hónapban) és amolyan független szabadságharcosokként igyekszik bemutatni őket, bizonyos pontokon azért kiderül, mivel is volt valójában problémájuk a hallgatóknak.

„El is mondták az izéba, a Bayer-showba ezek a f*szok, hogy szépen lassan át fogunk folyni egy Magyarország értékeit és a nemzetet erősítő egyetemmé”

– fogalmazta meg az akció munkacsoport egyik tagja, hogy mi is állt elsősorban az egyetemfoglalás hátterében.

Sárga maszkok a tenyérrel

Bizonyára olvasóink emlékeznek még, hogy a piros-fehér „Árpád-sávos” szalag mellett a freeSZFE logójával ellátott sárga maszk volt a hallgatók „lázadásának” legfőbb jelképe. Fontos kiemelni, hogy az egyetemfoglalás idején szigorú járványügyi korlátozások voltak érvényben és a koronavírus második hulláma éppen felfutó ágában volt. Érdekes, hogy bár a diákság a nyilvános fellépések során kiemelt figyelmet fordított a maszkok viselésére, a film több pontján láthatjuk, hogy a színfalak mögött azért nem mindig voltak ennyire körültekintőek.

Ahogyan arra a Mandiner a fentebb idézett cikkében utalt is, a nézők valóban nem az SZFE-s diákság legjobb oldalát ismerhetik meg a dokumentumfilmből. Talán sokan vannak, akik a magasirodalommal és a művészettel kötik össze a színházak világát. Hogy ebbe a káromkodás és kocsmai stílus mennyire fér bele, azt mindenkinek a saját belátására bízzuk.

Nem csak a freeSZFE mozgalom rúgta össze a port Gulyás Mártonékkal

Az egyetemfoglalókon kívül a Budapest Pride szervezőinél is kiverte a biztosítékot a Partizán az elmúlt héten. Számukra egy állítólagos „transzellenes videó” volt vállalhatatlan. Mint Facebook oldalulon írják,

„Sokunkat felzaklatott a Partizán mai transzellenes adása, nem csak azért, mert többek között a Budapest Pride csapatából is sokan elkötelezett Partizán nézők vagyunk, hanem azért is, mert a folyamatosan csökkenő független magyar nyilvánosságban kimondottan húsbavágó az, ha egy független médium is olyan ideológiailag motivált támadást intéz a transznemű közösséggel szemben, mint a kormányzati propagandaoldalak.”

Gulyáséknak össze kell szedniük magukat, ha a továbbiakban is meg kívánnak felelni közönségük igényeinek, ugyanis ezen esetek tanulsága szerint egyre elégedetlenebb a magyarországi liberális oldal a munkájukkal. A forradalom kezdi felfalni saját gyermekét?

Kiemelt képünk forrása: Youtube / Partizán Youtube csatorna

Iratkozzon fel hírlevelünkre