Ha ilyen SMS-t kap, törölje!

A karanténban a fél világ az online rendelésekre támaszkodik. Ezt és az emberek figyelmetlenségét próbálják napjainkban kihasználni a telefonos csalók.

Az utóbbi napokban elözönlötték a magyarok telefonjait az ilyen és ehhez hasonló üzenetek:

Különböző telefonszámokról küldenek linkeket, amelyekkel egy dolgunk van: ne nyissuk meg azokat, semmilyen körülmények között!

A linkek vírusokat, kémprogramokat tartalmaznak, amelyek a készülékeinkre települve idegeneknek szolgáltatják ki a jelszavainkat, képeinket. Információt gyűjthetnek és küldhetnek el a csalók számára bármiről, amit a telefonon tárolunk vagy használunk.

Hasonló csalásra volt példa néhány évvel ezelőtt, amikor afrikaiak, afrikai számokról csörgették meg a gyanútlan polgárt, aki ha nem nézte meg a számot és visszahívta őket, borsos árat kellett érte fizetnie.

Legyen gyanús!
  • Mindig legyen gyanús, ha ismeretlen számról, e-mail címről kapunk nem várt  üzeneteket. 
  • Alaposan vizsgáljuk meg ezeket, különös tekintettel a helyesírásra (a fenti képen is, például, ékezet nélkül küldtek sms-t; hivatalos cégek ilyet nem tesznek), esetleges forrásmegjelölésekre, céges logókra.
  • Nagyjából próbáljuk meg észben tartani, mit rendeltünk és honnan.
  • Telefonra szinte soha nem küldenek linket. Az online vásárlásokról mindig e-mailben kapunk visszaigazolást, amely mellett a pontos kiszállításról, átvételi lehetőségekről esetleg sms-ben is tájékoztathatnak bennünket.
A Nemzeti Nyomozó Iroda akcióba lépett

Akár több százezer érintettje is lehet a csomagküldős sms-csalásnak Magyarországon – mondta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya felderítő osztályának vezetője.

Halász Viktor közölte: két napja kaptak először bejelentéseket az sms-ben androidos készüléken terjedő vírus – úgynevezett FluBot malware-rel (rosszindulatú szoftverrel) kapcsolatban. Az sms-ekben a csalók egy ál-csomagküldő szolgálat linkjét helyezték el, amelynek megnyitására próbálják rávenni a címzettet, egy küldemény nyomon követésére hivatkozva.

Hozzátette, sokan kattintottak a linkre, így a FluBot települt a telefonjukra.

Kifejtette, hogy a káros program forráskódjának elemzéséből kiderült, nagyon „szofisztikált” vírusról van szó: a nyomozóknak nem elegendő megtalálniuk az úgynevezett vezérlőszervert, amellyel a program kommunikál, hanem több ezer szerver közül kell kiválogatni azt, amelyet az elkövetők éppen használnak.

Az osztályvezető elmondta azt is, mivel a vírus titkosított csatornán kommunikál, pontosan nem tudják, hogy milyen információkat oszt meg az elkövetőkkel. A forráskódból azonban megállapítható: az alapvető feladata, hogy lemásolja a banki, illetve a kriptovaluta felhasználói fiókokhoz kötődő felületeket és megszerezze például a belépési kódokat.

A rendőrség információs rendszer vagy adat megsértésének bűncselekménye miatt indított nyomozást az ügyben. Halász Viktor elmondta: felvették a kapcsolatot az Interpollal, mert nemzetközi bűnözői kör állhat a kártékony program mögött.

Hozzátette, a spanyol hatóságok március elején letartóztattak több embert, aki részt vett a vírus terjesztésében. A letartóztatásig 60 ezer telefont fertőztek meg és mintegy 11 millió telefonszánhoz fértek hozzá Spanyolországban. Bár a rendőrségi akció után megtorpant a vírus terjedése, néhány nappal később megint aktivizálódott, ami arra utal, hogy még több elkövető lehet.

Több ezer, de akár több százezer ember is kaphatott ilyen sms-t Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyikük telefonja meg is fertőződött.

 

(MTI nyomán)

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre