Megáll az ész: már a második amerikai városban legalizálták a poligámiát

Massachusetts állam Cambridge nevű városában legalizálták a poligámiát. Ebben az államban ez a második város, ahol hivatalosan is törvény engedélyezi a 3 vagy több felnőttből álló élettársi kapcsolatot. Az első szabadelvű város Somerville volt.

love

A kép forrása: Pixabay

Poligámia, az új családmodell?

A laza erkölcsű Cambridge új szabályozása kimondja, hogy „az élettársi kapcsolat nem csak két személy szerelmi viszonyából állhat, hanem olyan emberekből, akik nem rokonok és regisztrálják közös kapcsolatukat, amely során támogatják egymást és elkötelezik magukat egymás iránt.”

A non plusz ultra, hogy a rendelkezés szerint a poligám kapcsolatban élők is családnak számítanak a városban.

Ezen városok a poligámia engedélyezésével megtagadták a legfelsőbb, isteni törvényt, mely szerint a házasság a teremtő Isten akaratából fakad, egy férfi és egy nő felbonthatatlan kapcsolatát jelenti.

Kiegészítésként szerepel a vonatkozó szabályozásban az is – csak hogy valahol mégis meghúzzák a gyeplőt – hogy a hármas, vagy négyes kompánia tagjai a „partneri egyezményen kívül” másokkal nem élhetnek élettársi kapcsolatban.

2021 a poliamorus-formációk éve?

A törvény életbelépését a helyi LMBTQ+ közösségek és szervezetek kitörő lelkesedéssel fogadták. A rendeletet az újonnan megalakult Polyamory Legal Advocacy Coalition (PLAC) részletes közreműködésével dolgozták ki. Az érdekvédők azt remélik, hogy „2021-es év a poliamorus-formációk (azaz többszerelmű együttélések) és kapcsolatok jogi elismerésének hullámát hozza” – fogalmazott a PLAC.

kezek

A kép forrása: Pixabay

Világszerte csökkenő tendencia

Egy 2020 decemberében készült amerikai felmérés szerint napjainkban a világ teljes népességének kevesebb mint két százaléka él poligám kapcsolatban. A legtöbb országban a jogszabályokkal összhangban az arány alacsonyabb a 0,5 százaléknál is. A 130 országot és térséget vizsgáló Pew Research Center elemzésből az is kiderül, hogy még az olyan muszlim többségű közösségekben is, ahol a törvény engedélyezi a többnejűséget, rendkívül ritka a jelenség és csökkenő tendenciát mutat. A szokás leginkább Afrikában él még. A szubszaharai térségben például 11 százalékra teszik azoknak a számát, akik kettőnél többen élnek együtt. Az élen Burkina Faso, Mali és Gambia áll.

Habár a poligámia kétségtelenül az iszlámból a legismertebb, korántsem csak a muszlimokra jellemző. Néha más vallások követői is élnek a lehetőséggel. A már említett Burkina Fasóban például a keresztény férfiak tartanak több feleséget. Bár illegális, de az amerikai mormonoknál is bevett szokás. Az is megállapítható, hogy a poligámia túlnyomó többségben csupán többnejűséget takar, az szinte példa nélküli, hogy egy nőnek több férje legyen.

A kutatás kimondja, hogy a poligámia terén világszerte visszaesés tapasztalható. Tehát mikor olyan országokban, ahol szabadon lehetne poligám kapcsolatokat létesíteni, csökken a szám, addig Amerikában sorra kezdik legalizálni a városok.

 

BRÉKING: a többnejűség mellett is kiáll Gulácsi Péter

Steiner Kristóf újradefiniálná a házasság fogalmát

Történet egy nőről, akinek van egy férje, egy vőlegénye és két barátja is

Forrás: Hit Rádió, Magyar Nemzet

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre