Megható interjú a lengyel–magyar barátság napján a lengyel köztévében

Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói nagykövettel készített beszélgetést a TVP lengyel köztelevízió a lengyel–magyar barátság napja alkalmából.

Ezeréves közös történelem és sok-sok közös nemzeti hős fűzi össze a lengyeleket és a magyarokat – mondta el Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet a lengyel közszolgálati csatornán a lengyel–magyar barátság napja alkalmából.

A TVP műsorában a nagykövet neveket sorolt el a két nemzet közös történelmi nagyjai közül: Szent Hedvig, Szent Kinga, Báthory István és Bem József, „akit szeretetteljesen apónak nevezünk” – mondta.

A nagykövet kiemelte, hogy a magyarok nagyra értékelik a lengyelek 1848–49-es és 1956-os forradalomban betöltött szerepét. Kovács Orsolya Zsuzsanna a szent lengyel pápát is felemlítve arról beszélt, hogy a magyarok szeretete és tisztelete az irányában olyan mértékű volt, hogy ő maga gyermekként meg volt győződve arról, hogy II. János Pál – magyar.

A nagykövet Teofil Łapiński, a ’48–49-es magyar szabadságharc lengyel parancsnokának szavait is idézte a műsorban, mely szerint a lengyel–magyar kapcsolat „szerelem és érdek” egyben. „Ez abból áll, hogy semmit sem kell elmagyaráznunk egymásnak, mert nagyon jól megértjük egymást, és a térképre nézve az látszik, hogy közös érdekek kötnek össze bennünket” – magyarázta.

„És hogy hogyan lehet a legjobban megünnepelni a lengyel–magyar barátság napját? Vörösborral és gulyáslevessel” – mondta zárásként, hozzátéve, hogy az ünnep alkalmából hagyományos magyar recepteket tettek közzé a nagykövetség honlapján.

Kiemelt képünkön a Gazeta Polska aktivistái Piotrków Trybunalskiban, a királyi várnál, ahol Andrzej Duda lengyel államfő fogadta Áder János köztársasági elnököt 2017. március 24-én. A magyar államfő a lengyel–magyar barátság napja alkalmából tartott kétnapos rendezvényre érkezett Lengyelországba (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Iratkozzon fel hírlevelünkre