Szomorú rekord: 250 felett van a halottak száma

Meghalt 252, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5481 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 1 636 436 embert oltottak be Magyarországon, közülük 481 820-an már a második adagot is megkapták.

Kedd reggel azt közölte a koronavirus.gov.hu: meghalt 252, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5481 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kiemelték: eddig 1 636 436 embert oltottak be Magyarországon, közülük 481 820-an már a második adagot is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: 586 123-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 18 703-ra emelkedett, a gyógyultak száma 378 176. Az aktív fertőzöttek száma 189 244-re nőtt. Kórházban 11 873 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 50 096-an vannak, a mintavételek száma 4 334 584-re nőtt. Emlékeztetnek arra, hogy

a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk.

A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

A MOK tovább szigorítana

A Magyar Orvosi Kamara a döntéshozóktól azt kéri, azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, és tiltsák meg közterületen a három embernél nagyobb csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek. Kérik továbbá, hogy rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban csak az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

A MOK elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról. Javasolják, hogy a lakosság tervezze meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba. Aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket. Továbbá kérik, hogy

ne látogassuk a szeretteinket, ne találkozzunk a barátainkkal, ne menjünk a hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre, kerüljünk minden halasztható utazást

– belföldön is –, és idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás.

A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség – fogalmaztak. Kiemelték: a népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon. A kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már Covid-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére – írták. A MOK elnöksége szerint az oltási program gyors, eredményes végrehajtásában kifejezetten jól állunk, de

az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik.

Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolatminimalizálást – írták.

Amerikában tovább romlik a helyzet

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is arra kéri az embereket, hogy továbbra is tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket. Az új, fertőzőbb vírusváltozatok elterjedése miatt ugyanis nagyon aggasztó a helyzet. Rochelle Walenksy, a CDC igazgatója hétfőn, internetes sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban naponta mintegy 53 800 új esetet regisztrálnak. Ez enyhe növekedést mutat a korábbi átlaghoz képest. Beszámolt arról is, hogy a koronavírus miatt kórházba kerülő betegek száma napi 4500-5000 közé tehető, és a Covid-19 következtében naponta körülbelül ezer beteg veszíti életét. A szakember arra buzdította az amerikaiakat, hogy továbbra is viseljenek maszkot. Kerüljék a tömeget, és egyelőre várjanak az utazással, még akkor is, ha már beoltották őket.

MTI

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre