Tömegmészárlás Nigerben 

Több településen legalább 137 civilt gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek Niger nyugati részén, a mali határ közelében – közölte a nigeri kormány hétfőn, jelentősen felfelé módosítva a támadások halálos áldozatairól adott korábbi becsléseket.

„Motoron érkeztek fegyveres férfiak, és lőttek mindenre, ami mozog”– tudatta az első beszámolókban egy helyi biztonsági illetékes, kitérve arra is, hogy Tahoua régió Intazeyene, Bakoarate és Wistane települését érte támadás, és a falvak környékén lévő táborokat is megtámadták. A Hszinhua kínai állami hírügynökség értesülése szerint házakat is felgyújtottak.

Az elmúlt években feltételezett dzsihadisták által elkövetett nigeri terrorcselekmények közül a hétfői támadások követelték a legtöbb halálos áldozatot.

Zakaria Abdurahaman kormányszóvivő az állami televízióban beolvasott nyilatkozatában éles szavakkal ítélte el a civil lakosság ellen rendszeresen barbár támadásokat elkövető fegyveres bandákat.

A szóvivő közölte, hogy a kormány keddtől háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

A hatóságok „fokozott biztonsági és egészségügyi intézkedéseket hoztak a térségben, emellett vizsgálat indult az elkövetők felkutatására és bíróság elé állítására”– áll a nyilatkozatban.

A szélsőséges iszlamisták kiemelt célpontjai a keresztény közösségek. Az országban egymástól függetlenül– ugyanúgy, ahogy a szomszédos Nigériában is – a Boko Haram, valamint az Iszlám Államhoz, illetve az al-Kaidához közeli terrorista csoportok tevékenykednek.

A térségben terroristák a múlt héten egy piacról hazafelé tartó gépkocsioszlopot támadtak meg, falvakat dúltak fel, magtárakat semmisítettek meg, és 66 emberrel végeztek. Tavaly januárban pedig 100 civilt mészároltak le ugyanebben a régióban.

A szomszédos Tillabéri régió Mali, Burkina Faso és Niger hármashatáránál fekszik, ahol dzsihadisták rendszeresen hajtanak végre támadásokat.

(MTI nyomán)

 

Kiemelt képünk forrása: Never Again Canada

Iratkozzon fel hírlevelünkre