„Ez az egész magyar kézilabda sikere”

Elek Gábor szövetségi kapitány az egész magyar kézilabda sikerének nevezte, hogy a női válogatott a szerbek szombati, 31-23-as legyőzésével karnyújtásnyi közelségbe került a tokiói olimpiára való kijutástól. Szombat este már ki is derült: Tokiói kvótás a magyar válogatott.

Bíró Blanka (b), Szöllõsi-Zácsik Szandra (j2) és Szucsánszki Zita (j), a magyar válogatott játékosai és Görbicz Anita edző (b2) a kézilabda női olimpiai selejtező 2. csoportjának második fordulójában Szerbia ellen játszott mérkõzésen a gyõri Audi Arénában 2021. március 20-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Óriási álmunk vált valóra a mai napon. Ez nem csak 19 játékos és a szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé – nyilatkozta a győri mérkőzés után Elek Gábor. A szövetségi kapitány kiemelte játékosai mentalitását és küzdőképességét, mivel nagyon akarták a sikert, és a pénteki, Kazahsztán elleni meccshez (46-19) hasonlóan szinte mindenki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez. Elek emlékeztetett arra, hogy koronavírusos megbetegedése miatt csak a felkészülés utolsó két napjára tudott bekapcsolódni, és kiemelte, hogy segítői hihetetlenül jó munkát végeztek. Megemlítette, hogy

nagyon sok segítséget kaptak a magyar szövetségtől, nagyon jó körülmények között készülhettek, és külön kiemelte a magyar klubcsapatok ligáját

amely – mint mondta – minden kérésünkhöz pozitívan állt hozzá, és mindenben támogatta ezt a hétvégét.

Szöllősi-Zácsik Szandra elárulta, két évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy hamarosan az olimpiára jutást ünnepelheti, hiszen második gyermeke születése után akkor tért vissza a pályára.
– Nem tudom elmondani, mit érzek, mert még mindig extázisban vagyok, hatalmas érzés. Voltak céljaim, 2009 óta ezért küzdök, amióta először felvettem a magyar válogatott mezét – nyilatkozta az MTK balátlövője, aki a mezőny legeredményesebb játékosaként hét gólt lőtt. Megfogalmazása szerint

az igazi csapatmunkának köszönhető a siker, és mentálisan, illetve fizikálisan rendben volt az egész csapat.

– Nagyon alaposan felkészültünk, és nem álltunk meg, mert tudtuk, hogy a lerohanások kedveznek nekünk. Együtt voltunk és akartunk, így felül tudtunk kerekedni a mentálisan erős szerbeken. Óriási volt, amit ma produkáltunk – mondta. Szöllősi-Zácsik elárulta, még nem volt pezsgőlocsolás a magyarok öltözőjében, mert vasárnap vár rájuk egy újabb mérkőzés – az oroszok ellen -, amit nagyon komolyan kell venni, hiszen nem szeretnék, ha bárki megsérülne.

– Most már kimondhatom, hogy kint vagyunk az olimpián, teljesült az álmunk, de még van miért küzdeni, hiszen be kell kerülni a szűkített keretbe. Bízom benne, hogy ez egy fordulópont a magyar női kézilabdában, folytatni tudjuk ezt a teljesítményt, és vissza tudunk kerülni az elitbe – nyilatkozta.

A 11 védésével a mezőny egyik legjobbjának bizonyult Bíró Blanka úgy fogalmazott, nagyon jó érzés a siker, de még fel sem fogta, mekkora tettet hajtottak végre azzal, hogy az egész országot és az országhatárokon túl élő magyarokat boldoggá tudták tenni a világjárvány miatt nagyon kritikus, rossz elmúlt egy évet követően. – Más lenne ez a siker ötezer emberrel, nagyon jó volna, ha a szurkolók is itt lehetnének, nagyon sajnálom, hogy tőlük is elvette az élet a lehetőséget, hogy a helyszínen drukkolhassanak – utalt a zárt kapus mérkőzésekre a Ferencváros kapusa.
Az örömkönnyeit azzal magyarázta, hogy a meccs előtt Székely Éva olimpiai bajnok úszó híres mondását idézték az öltözőben: „Sírni csak a győztesnek szabad”.

Bíró felidézte, hogy egész héten egységesek voltak az edzéseken és azokon kívül is, sugárzott róluk a nyugodtság, de mindenki tisztában volt a téttel és a feladatával. Tudták, hogy a feszültségnek, a nyomásnak nem szabad eluralkodnia rajtuk, ezért próbálták könnyebbé, zökkenőmentesebbé tenni egymás dolgát. –A védekezés feszes volt, mindenki koncentrált, nagyon egységesek voltunk, alig emlékszem hibákra – szögezte le. A kapus felidézte, Tomori Zsuzsanna, valamint a magyar szövetség néhány vezetője mesélt róla, milyen érzés egy olimpián szerepelni, és ez még jobban inspirálta a csapatot, plusz löketet adott. Hozzátette, karrierje egyik legfontosabb hétvégéje a mostani, és kiemelte, a 2015-ös dániai világbajnokságon megtudta, milyen érzés lemaradni egy olimpiáról,

most viszont a kezükben volt a sorsuk, és éltek is ezzel.

A csapatkapitány Kovacsics Anikó úgy nyilatkozott, hihetetlenül büszke a csapatra, és mindenkire, aki a stábban tevékenykedik. – Az első perctől százszázalékos akarással játszottunk, végig számíthatott egymásra mind a 16 játékos. Nagyon örülök, hogy ebben a járványhelyzetben olyan délutánt tudtunk produkálni, amiből talán mindenki meríthet egy kicsit – mondta a Ferencváros irányítója, aki hét lövésből hat gólt szerzett.

Szombat este pedig az is kiderült: a magyar női kézilabda-válogatott kijutott az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára, mivel Oroszország 33-26-ra legyőzte Kazahsztánt a győri selejtezőtorna szombati, második fordulójában, ezzel eldőlt, hogy a magyarok az első két hely valamelyikén végeznek.

A magyar női együttes a 2008-as pekingi negyedik helyezés után jutott ki újra az ötkarikás játékokra, és az idei lesz a hetedik olimpiai részvétele.

A vasárnap 20:30-kor kezdődő mérkőzése tét nélküli lesz az olimpiai címvédő Oroszország ellen, amely már ugyancsak megszerezte a kvótát.

MTI

A magyar válogatott tagjai (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre