EU-csúcsot hívna össze öt tagállam a vakcinaelosztás miatt

Európai uniós csúcstalálkozó sürgős összehívását kérte öt EU-tagállam kormányfője egy szombaton nyilvánosságra hozott közös levélben, mert szerintük aránytalan a koronavírus elleni vakcina elosztása az uniós tagállamok között.

Az EU-tagállamok állam- és kormányfői soron kívüli csúcstalálkozón vitassák meg az oltóanyag elosztásának kérdéskörét, hogy az átoltottság mértéke minden tagállamban elérje a második negyedév végére kitűzött célt – írta öt ország, Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország miniszterelnöke az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek és az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek címzett levélben.

A levél szerint ha az EU nem változtat a vakcinaelosztás jelenlegi rendszerén, nyárra óriási aránytalanságok lesznek a tagállamok között az oltóanyaggal való ellátottságban.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken a nyilvánosság előtt panaszkodott amiatt, hogy egyes EU-tagállamok a gyógyszergyártókkal kötött „titkos szerződések” révén a többieknél lényegesen több vakcinához jutnak, pedig előzőleg a huszonhetek megállapodtak arról, hogy a lakosságszám arányában osztják szét az EU által lekötött és megrendelt, koronavírus elleni oltóanyagot.

Az osztrák kormányfő által példaként megnevezett Hollandia visszautasította a vádat: a holland kormány emlékeztetett arra, hogy az uniós megállapodás szerint ha az EU területére behozott vakcinamennyiség arányos elosztása után egyes tagállamok jelzik, hogy nem tudják vagy nem óhajtják felhasználni az éppen rendelkezésre álló készletet, akkor egy másik tagállam felhasználhatja az így felszabaduló mennyiséget. Hollandia nem szerzett be pótlólag oltóanyagot az EU által aláírt megállapodásokon kívül – közölték.

(MTI)

 

Szlávik: Egyelőre nem tudni, mikor tetőzik a harmadik hullám

Akkor most lássuk a belgiumi oltáshelyzetet

A brit vírusmutáns ellen is hatékony a Szputnyik V – állítják az oroszok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!