Juhász Hajnalka: A család gondolkodásában meghatározó, ha egy nő környezettudatos

Férfi és nő kiegészíti egymást, de a nyilvánvaló különbözőségek miként mutatkoznak meg korunk legmeghatározóbb kérdéseiben? Lehet-e feminizmust csinálni a teremtésvédelemből, és mekkora szava van a nőnek a család életében? Juhász Hajnalka, a KDNP alelnökének Mandineren megjelent írását szemlézzük.

„Számos tanulmány tekintette már át az évek során a nők szerepét a környezetvédelmi törekvéseken belül, noha ezek zöme csupán a radikális feminista szellemi irányzatok visszaigazolását kereste az ökológiai mozgalmak tükrében. Ha szélesebb perspektívából közelítünk a kérdés felé, és megtisztítjuk a progresszív külsőségektől, azt láthatjuk, hogy a nőknek valóban kiemelt szerepe van a környezettudatos gondolkodásban” – üti fel gondolatmenetét Juhász Hajnalka.

Adódik a kérdés: miért kapcsolódik szorosan a nőkhöz a környezettudatos gondolkodás? „Mint oly sok mindenben a nők és férfiak kiegészítik egymást, azonban a nőkben ösztönösen nagyon erős az empátia és a gondoskodás. Ugyanez a gondoskodás nyilvánul meg és ölt testet a szeretteikért való cselekvésben, valamint a természetért való tenni vágyásban, a természet megóvása iránti vágyban” – írja.

Felidézi, hogy egy 2020-as felmérés szerint a nők 62,8 százaléka, míg a férfiak 52,5 százaléka elkötelezett a környezetvédelem mellett. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy az esetek 65 százalékában „a nők döntik el , hogy milyen lakásban lakjon a család, csaknem 100 százalékban rajtuk múlik, hogy hova járjon a gyermek iskolába, és a családok kétharmadában is ők azok, akik nyaralási célpontot választanak. A mindennapos bevásárlás kapcsán is ők hozzák meg a döntéseket az élelmiszerek, tisztítószerek, napi használati termékek vonatkozásban.”

Juhász Hajnalka írásában hangsúlyozza, hogy a természetvédelem kérdését és az ökologizmust óriási tévedés felfeszíteni egy radikális feminista agendára.

„Ugyanakkor ki kell emelnünk a nők környezettudatos gondolkodásának, az ehhez kapcsolódó döntéseik fontosságát a család mindennapi életében. A nőknek a környezetvédelem kapcsán döntő szerepe van abban, hogy az egyén felelősségi szintjén eldönthető kérdésekre megfelelő választ fogalmazzunk meg. Mindent egybevetve: ha a nő környezettudatos, akkor annak meghatározó szerepe van a család gondolkodásában és a környezet megóvásában!”

Iratkozzon fel hírlevelünkre