Koronavírus: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében nem lesznek nyilvános szentmisék

A templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be – írja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pénteken kiadott közleménye.

Hozzáteszik: felelősen és körültekintően kell eljárnunk, ezért

a nyilvános istentiszteletek 2021. március 8., hétfőtől az egyházmegye egész területén szünetelnek.

A rendelkezés alól egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, maximum 50 fő részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

A híveket pedig arra bátorítják, hogy otthonról, az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein kapcsolódjanak be a szent cselekményekbe.

Az egyházmegye főpásztora, Erdő Péter bíboros a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést ezzel egyidejűleg  minden hívőnek visszavonásig megadta.

Korábban megírtuk: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy határozott, hogy nyitva tartja templomait és a hatósági előírásokkal összhangban, azoknak megfelelve engedélyezi hazánkban a nyilvános istentiszteleteket. Felhívták a figyelmet arra, hogy felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat. Különös tekintettel kell lenni a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására. 

Már az MKPK reggeli közleménye hangsúlyozta: az egyes megyéspüspökök, illetve akik a jogban velük egyenlő elbírálás alá esnek, ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak. 

Jelezték, a húsvéti szertartásokról a későbbiekben határoznak.

 

Vác is hasonlóan tesz

Március 8-tól szünetelnek a nyilvános istentiszteletek a Váci Egyházmegye területén is – olvasható az egyházmegye péntek délutáni közleményében. A legnagyobb egyházmegye nyilatkozatával szinte teljesen azonos dokumentum kitér arra is: a betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben követni kell az állami és egyházi járványügyi előírásokat.

A reformátusok is

Hétfőtől szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket és a gyülekezeti alkalmakat a református templomokban is – erről határozott a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa pénteken. 

Az MTI-hez is eljuttatott határozat szerint

március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel.

A zsinat elnökségi tanácsa azt javasolja a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.

Hozzátették: arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy „ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak”.

A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt az egyház vezetése.

„Az imádság erejével állunk mindazok mellett, akik azért dolgoznak, hogy ez a próbatétel minél előbb elmúljon” – írták.

„Miközben mindannyian szeretnénk visszakapni régi életünket, hisszük és valljuk, hogy Isten új életet kínál nekünk. Szükségünk van arra, hogy felismerjük, miben és hogyan kell ezután másképp élnünk. Ezért buzdítunk mindenkit, hogy különös figyelemmel és kitartással keresse Isten akaratát” – fogalmaztak.

 

Vasarnap.hu, MTI

 

Nyitva maradnak a templomok

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.