Két hétre bezár Magyarország

A számok világosak: az elmúlt napokban növekedett az új fertőzöttek és az elhunytak száma is – mondta el a rendkívüli kormányinfón, a kormányülés szünetében csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában idehaza – hívta fel a figyelmet.

Ha most nem zárunk, akkor később nem tudunk nyitni – mondta el a kormányinfó kezdetén Gulyás Gergely. Bejelentette: noha a részletekről még nem tud beszámolni – hiszen tart a kormányülés –, de a legfontosabb döntéseket már meghozták. Ezek értelmében szigorú intézkedéseket vezetnek be:

  • egy hónapra, április 7-ig bezárnak az általános iskolák és az óvodák;
  • az üzleteket március 8-tól 22-ig bezárják, csak az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak tarthatnak nyitva;
  • minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi ellátás;
  • a maszkhasználat szabadtéren is mindenhol kötelező lesz.

A részletszabályokról az operatív törzs pénteken reggel dönt. A digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé.

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében. Gulyás Gergely közölte, a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett – részletezte.

A személyi határforgalomban is szigorítás várható, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Elmondta, a már létező, a szállodákra és a vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményt kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk, a korlátozások időtartamára, március 8-tól március 22-ig.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A számok világosak

A kormánydöntés okairól közölte, meghallgatták a matematikusokat, az orvosokat, a szakértőket, a virológusokat. A számok világosak – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet az elmúlt három nap romló járványadataira, különösen az elhunytak, az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévő betegek számára. Hozzátette: a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában.

Közölte: a harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, ami sokkal erősebb volt, mint az első. A harmadik hullámban az az új, hogy rendelkezésre áll a vakcina, és jól halad az oltás – mondta, úgy folytatva: biztosan állíthatják, hogy Magyarország jelenleg a harmadik Európában, de jövő héten már a legátoltottabb ország lesz az EU-ban.

A miniszter szerint ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. Elmondta, a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad és a keleti vakcinákkal együtt sem tudják még „a társadalmi védettséget” a következő egy-két hétben kialakítani.

Cél a mielőbbi nyitás

Csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre -–hangsúlyozta, jelezve: a szakértők az operatív törzzsel teljes összhangban javasolták a szigorú korlátozások bevezetését.

Gulyás Gergely értékelése szerint „ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna”. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez – fogalmazott.

Gulyás Gergely kiemelte: hosszú idő óta élünk olyan körülmények között, amelyeket nem szoktunk meg, sőt korábban nem is gondoltunk rá.

Remélhetőleg már a járvány utolsó szakaszában vagyunk, és elérhető az oltottság olyan mértéke néhány héten-hónapon belül, amely után lehetőség lesz a nyitásra. A nyitás március 22-én megkezdődik, valószínűleg ütemezetten.

Közölte: a nyitás részletei szempontjából döntő fontosságú, hogy mit szeretnének az emberek, ezért azt kéri mindenkitől, hogy vegyen részt a konzultációban, amely arról szól, hogy miként indítsák újra az országot. A kormány ezt követően, a március 17-i ülésén dönthet az újranyitásról, annak szakaszairól, és akkor tudják mindenkinek az igényeit, véleményét figyelembe venni, ha minél többen kitöltik a konzultációt – mutatott rá.

A miniszter hangsúlyozta: a járvány harmadik hullámát „le kell törni”, és ezek az azok az intézkedések, amelyekkel ezt meg lehet tenni. Ha mindenki betartja ezeket, akkor korábban tudnak nyitni, korábban indulhat újra az élet Magyarországon – mondta.

Bővebben hamarosan!

Vasárnap.hu/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre