Rakétatámadás Irakban a pápa látogatása előtt

Ferenc pápát plakátokkal várják Irakban.

Rakétatámadás ért szerdán egy iraki katonai légitámaszpontot, a pápa látogatása előtt két nappal - jelentette az iraki hivatalos hírügynökség, és megerősítette ezt a nemzetközi koalíciós erők szóvivője. Biztonsági források közlése szerint életét vesztette egy alvállalkozó cég egyik civil alkalmazottja.

Tíz rakétával támadták a nyugat-iraki Anbár tartományban lévő Ín el-Aszad támaszpontot, amelyen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló külföldi koalíciós katonák közül is sok állomásozik. A tízből több a létesítmény területén csapódott be, de arról nem közöltek semmit, hogy bárkinek baja esett volna. Az iraki biztonsági erők vizsgálják, hogy kik voltak a támadók. Hasonló támadás már több történt Irakban az utóbbi hetekben, sőt az utóbbi egy évben. Miután az amerikai erők 2020 januárjában dróntámadással megölték Kászem Szulejmáni iráni tábornokot, Irán megtorlásul az Ín el-Aszad támaszpontra is csapást mért.

Pénteken érkezik iraki látogatásra Ferenc pápa, katolikus egyházfőként először. Az AFP hírügynökség szerint ezek a támadások nagy fejtörés elé állítják az út szervezőit.

Matteo Bruni szentszéki szóvivő kedden mégis hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa évek óta el akar látogatni Irakba, és az utat nem tartja veszélyesnek sem biztonsági szempontból, sem a koronavírus-világjárvány miatt. Sehol nem találkozik tömegekkel, a programban kevés a nyilvános esemény, zárt térben a legtöbben a Ninivei-fennsíkon található Karakos keresztény templomában várják az egyházfőt, de ott is csak néhány százan lesznek jelen.

Ami a biztonsági feltételeket illeti, a szóvivő elmondta, hogy szokás szerint a Vatikán biztonsági emberei és a svájci gárdisták végigjárták a látogatás útvonalát. Ferenc pápának páncélozott járművet biztosítanak, az egyházfő azonban nem szokott ilyet igénybe venni. Mindvégig zárt autóban közlekedik majd, kivéve Erbílben, ahol a stadionban tartandó misén nyitott járműben fog utazni. A 30 ezres stadionba 10 ezer embert engednek be – tette hozzá.

 

(MTI)

 

Iraki püspök a Vasárnapnak: Ferenc pápa látogatása reményt adhat a keleti keresztényeknek

 

XVI. Benedek veszélyesnek tartja Ferenc pápa iraki látogatását

 

Meghívták Irakba Ferenc pápát

 

Kiemelt képünkön nő halad el egy Ferenc pápát és Ali al-Szisztánit, az iraki síiták legjelentősebb vallási vezetőjét ábrázoló plakát előtt Bagdadban 2021. március 1-jén. Ferenc pápa a tervek szerint március 5. és 8. között látogat Irakba. MTI/AP/Hálid Mohamed