Idén sem szerveznek tömegrendezvényt a székely szabadság napján

A koronavírus-járvány és a leküzdésére hozott korlátozó intézkedések miatt idén sem szerveznek tömegrendezvényt a székely szabadság napja alkalmából Marosvásárhelyen – közölte a Marosszéki Székely Tanács.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi szervezete a lakosság egészségét óvó korlátozó intézkedésekre hivatkozva mondta le a hagyományossá vált marosvásárhelyi megemlékezést és autonómiát követelő felvonulást. A Marosszéki Székely Tanács közölte:

szabadtéri fotókiállítással fogja felidézni a székely szabadság napja marosvásárhelyi emlékeit.

A helyszínről és a megnyitó időpontjáról később tájékoztatja a közvéleményt. Az SZNT 2013-ban a székely szabadság napjává nyilvánította március tizedikét. Ezen a napon, 1854-ben végezték ki a két évvel korábbi Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőit, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt. A vértanúk marosvásárhelyi emlékoszlopánál évről-évre megemlékezést szerveztek, mely 2013-tól autonómiát követelő felvonulással zárult. A 2013-as tömegrendezvényen a szervezők becslése szerint mintegy harmincezren vettek részt.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és az állami hatóságok a későbbi években megpróbálták megakadályozni a felvonulás megtartását, több ízben is tetemes bírságot róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre.

Az SZNT perek tucatjával érvénytelenítette a bírságokat, és vívta ki a tiltakozás megtartásának a jogát. A korábbi években a marosvásárhelyivel egy időben számos európai nagyvárosban tartottak megmozdulásokat a székelyföldi autonómiatörekvések támogatására. A tavalyi tömegrendezvényt is a koronavírus-járvány miatt mondták le a szervezők.

MTI

(Kiemelt képünkön: Résztvevők székely zászlót feszítenek ki az erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén a Hősök terén 2020. március 10-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!