Orosz légicsapásokban meghalt az Iszlám Állam több dzsihadistája

Az orosz légierő támadásaiban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet legalább huszonegy embere meghalt Szíria több térségében az elmúlt 24 órában – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivistaszervezet szombaton.

A támadásokat az észak-szíriai Aleppó, Hama és Rakka tartományokban, valamint a közép-szíriai homszi sivatagban és a keleti Deir-Ezzórban hajtották végre.

A még szombat reggel is tartó légicsapások a dzsihadisták ellen megtorlás azokért a támadásokért, amelyet a kormányerők és szövetségeseik ellen követtek el pénteken. Ezekben egy Damaszkusszal szövetséges milícia legalább nyolc fegyverese esett el – közölte az angliai székhelyű szervezet.

A „kalifátus” bukásával végződő, 2019 márciusában elszenvedett vereség óta az IÁ továbbra is véres támadásokat hajt végre Szíriában, egyebek mellett a Homszól Deir-Ezzórig húzódó, Irakkal határos Bádíja-sivatagban.

Az utóbbi hónapokban egyre sűrűbbek voltak a harcok a térségben a dzsihadisták és a szövetségesei által támogatott kormányhadsereg között.

Az OSDH szerint 2019 márciusa óta a kormányerők több mint 1300 katonája és az Irán-barát milíciák 145 fegyverese, valamint az IÁ több mint 750 harcosa halt meg.

A demokráciapárti tüntetések elnyomásával 2011-ben kirobbant, majd polgárháborúba torkolló konfliktusban több mint 387 ezren haltak meg, és milliók váltak otthontalanná.

Oroszország 2015 óta vesz részt a konfliktusban Bassár el-Aszad elnök vezette damaszkuszi kormány oldalán. Ennek révén a hadsereg vissza tudta foglalni a jelentős részét annak a területnek, amelyet a konfliktus kezdetén elveszített.

(MTI)

 

Több mint száz lakást építettek újjá Szíriában a Hungary Helps Program segítségével

Akik nem féltették az életüket – 6 éve végezte ki a 21 kopt mártírt az ISIS