Nagyon rosszak a hírek járványügyben

Száztíz, többségében idős, krónikus beteg halt meg, és újabb 3093 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: 397 116-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 14 145-re emelkedett, a gyógyultak száma 302 689.

Az aktív fertőzöttek száma 80 282. Kórházban 4024 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 352-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 25 536-an vannak, a mintavételek száma 3 457 538-ra nőtt.

Azt írták: eddig 391 821 embert oltottak be, közülük 152 432-en már a második oltást is megkapták.

Az e heti terv szerint folytatódik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

Kiemelték, hogy az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan Magyarországon is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is.

A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.

A kormány ezért március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. A korlátozások feloldására csak fokozatosan és felelősen van lehetőség, de az emberek véleményét is kikérik az online konzultáción, amely csütörtökön elindult.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön ápoló foglalkozik egy beteggel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án. MTI/Balogh Zoltán