Iszlamisták romboltak le egy templomot, 16-an meghaltak

16 embert meggyilkoltak, egy katolikus templomot pedig felgyújtottak a Kongói Demokratikus Köztársaság észak-keleti részén, Ituri tartományában – közölte a Reuters jelentése nyomán az International Christian Concern.

13 civil és 3 katonai áldozata volt annak a támadásnak, amelyet feltehetően az Egyesült Demokratikus Erők (ADF) fegyveresei követtek el – bár hivatalosan még egyik csoport sem vállalta magára az akciót.

Kongó lakosságának túlnyomó többsége (85-90 százaléka) keresztény, azonban az elmúlt másfél hónapban a mostani már a 40. támadás volt ellenük. 

A iszlamista akciók jobbára az ország keleti részében történnek, ugyanis az anarchia-közeli állapotok következtében a kormánynak szinte semmilyen befolyása nincs az ott zajló eseményekre.

Illia Djadi, az Open Doors nemzetközi szervezet szóvivője elmondta, az „ezeken a területeken élő keresztény közösségeket az iszlamista szélsőségesek nyílt terjeszkedési agenda okán támadják”.

Djadi kiemelte: rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk ezekre az eseményekre, és hogy reagáljon a nemzetközi közösség, mivel napi rendszerességgel esnek áldozatul az iszlamistáknak ártatlan, civil emberek. Nem szabad hagyni, hogy a világban ilyen események mehessenek végbe anélkül, hogy bárki szót emelne ellenük.

 

Többet szeretne tudni a kongói helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat!

 

Kiemelt képünk forrása: Twitter

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!