Elektromos kandalló: a meleg családi fészek alapja

Az otthon melege nem csak átvitt értelemben fontos: október és április–május között jellemzően fűteni kell a házakat, lakásokat, hogy kellemes maradjon a benti hőmérséklet. A fűtés többféle módon történhet, és ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, alaposan át kell rágni a lehetőségeket.

Milyen a jó fűtés?

A jó fűtésnek három egyszerű kritériuma van: meleget ad, nem túlságosan drága, és ha lehet, kellemes látványt nyújt, vagy legalábbis nem rontja az összképet. Ezenkívül persze még számos szempontot figyelembe lehet venni, úgymint a hidegburkolatok előfordulását a házban, honnan szeretjük érezni a meleget, mekkora a hőigényünk, reálisan mekkora fűtésszámlát tartunk reálisnak stb.

Egyre többen választanak manapság kombinált fűtési megoldásokat, ami azért is hasznos, mert ha bármilyen okból valamelyik típus nem üzemel, nem marad a ház teljesen meleg nélkül. A gázfűtés talán a legelterjedtebb, de ez kiegészíthető elektromos típussal például infrapanelek vagy elektromos kandalló segítségével, vagy éppen fatüzelésűvel, mint a cserépkályha, vagy a hagyományos kandalló.

Fával sokan nem szívesen bajlódnak, és társasházi lakásokban nem is igazán kivitelezhető, ezért gyakran az elektromos megoldásra esik a választás.

Ha látványos kiegészítő fűtést szeretnél: elektromos kandalló

A kandalló meghitt hangulata szinte mindenkit magával ragad, azonban, ahogy már említettük, nem mindig kivitelezhető a megépítése. Egy lakásban esélytelen, de egy családi házban is macerás és költséges, ha például nem áll rendelkezésre hagyományos kémény, és azt is ki kell építeni.

Az elektromos kandalló ugyanakkor kiváló köztes megoldást jelent, ugyanis látványra elhozhatja a kandalló meghittségét, mégsem kell a fatüzeléssel bajlódni és kéményt kiépíteni.

Figyelem: ez nem ugyanaz, mint a látványkandalló, ami csak dekorációs célokat szolgál! Az elektromos kandallónak van valódi fűtő funkciója, ténylegesen ad meleget. Hogy ez mennyit dob a hőérzeten, leginkább attól függ, milyet választunk – de sokat azért nem kell várni tőlük, hiszen nem elsődleges fűtésként funkcionálnak.

Hogyan válasszunk elektromos kandallót?

Ha úgy döntesz, szeretnél egy elektromos kandallót otthonra, az alábbi szempontokat vedd figyelembe a választás során:

  • Méret. Előre határozd meg, hol lesz a kandallód helye, így látod majd mekkora tér áll rendelkezésedre. Ne hasraütésszerűen vásárolj, vedd figyelembe a méreteket!
  • Teljesítmény. Ez akkor fontos, ha szeretnéd, hogy valamennyit melegítsen is a kandallód. Nem a méret a lényeg ebből a szempontból, hanem a teljesítmény: az minél magasabb, annál több meleget bocsát ki a kandallód. Fűteni azért nem fogsz tudni vele egymagában, de kiegészítő megoldásnak egy hűvös téli estén tökéletes.
  • Design. Nagyon sok, különböző elektromos kandallóval találkozhatsz, amik közül kiválaszthatod, melyik passzol az otthonodba. Ügyelj a kialakításra és a színvilágra egyaránt, alaposan gondold át, hogy megy a berendezéshez.
  • Fogyasztás. Mivel az elektromos kandalló működtetése költségekkel is jár, a fogyasztást is érdemes figyelni, hogy ne fizess túl sokat.

Ha kiválasztottad a megfelelőt, már csak az marad hátra, hogy szereld be, és élvezd a meghitt hangulatot!

(X)

Iratkozzon fel hírlevelünkre