Katolikus apátnő: Akik nincsenek valódi veszélyben, azoknak nem jár menedék

Mechthild Thürmer németországi bencés apátnő a napokban került a figyelem középpontjába, azt követően, hogy a Mittelbayerischen Zeitung interjút készített vele (a szöveget a német katolikus sajtó nagy része is átvette). Az apátnő iránti érdeklődés két okra vezethető vissza: egyrészt az elmúlt években egyházi menedékjogot adott 30 menekültnek, amelyre legálisan nem lett volna lehetősége (de erről bővebben később), másrészt világos feltételeket szab azok számára, akik segítséget kérnek tőle.

Thürmer ugyanis az interjúban elmondta, hogy sokkal több embernek utasította el a menedékkérését, mint amennyinek elfogadta – ez ugyanis nem úgy működik, hogy automatikusan, alanyi jogon jár. Akit például nem fenyeget egyértelműen a kitoloncolás, azt azonnal elküldik, mint ahogy azokat is, akik nincsenek valódi veszélyben. Példának okáért egy csecsemővel náluk jelentkező marokkói anyától is megtagadták az oltalom alá vételt, mert Marokkó nem veszélyes ország – hasonlóképpen egy olyan keresztény férfit sem fogadtak be, akit az a veszély fenyegetett, hogy Franciaországba deportálják.

Thürmer kolostorának azokkal sincs tennivalója, akik bizonyíthatóan bűncselekményeket követtek el, avagy úgy próbálták eltitkolni nemzetiségüket és származási országukat, hogy összetépték az útlevelüket.

Mint az apátnő mondja, a menekültek nem rosszabbak vagy jobbak, mint mi, és vannak közöttük olyanok, akik nem is akarnak beilleszkedni. Akiken viszont segített, azok megfeleltek minden kritériumnak – és nem érti, hogy miért is kell ezért bíróság elé állnia.

Thürmer szégyennek tartaná, ha Németországban megszűnne a lehetőség az egyházi menedékjogra. Az kétségtelen tény, hogy 1983 óta nem létezik ez a jogintézmény, viszont az ismétlődő jelenségekre reflektálva a német állam 2018. augusztus elsejétől kezdve mégis megteremtette ehhez a jogi környezetet. (Jóllehet ez az apátnő tevékenységének egy részét nem érinti, hiszen 2018-at megelőzően is befogadott valódi menekülteket.)

Thürmer anya hozzáállása megmutatja számunkra a valódi, katolikus hozzáállás velejét: akiknek tényleg segítségre van szükségük, azokon segíti kell, de ez nem vonatkozhat azokra, akik egyszerűen csak jobban akarnak élni, jobb munkára és életfeltételekre vágynak. A keresztény etika nem azt írja elő, hogy aki használt Renault-val járt Ázsiában, de szeretne Európában pénzt keresni a használt Volkswagenre, azt ebbéli szándékában támogassuk, hanem azt, hogy a valódi veszélyben lévőknek teremtsünk biztonságos körülményeket.
Nem munkaközvetítőkként tudunk ennek megfelelni, ahogy ezt a baloldal erőteljesen sulykolja, hanem helyesen értelmezve a Szentírást.

A cikk forrása a domradio.de szemléje

Trombitás Kristóf

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre