Tényleg nyilas jelkép a turul?

Olvasónk, Keresztury-Albert Zsolt zeneszerző szerkesztőségünkhöz eljuttatott írásában úgy fogalmaz: Magyarország polgáraként, egyben XII. kerületi lakosként sajnálattal olvasta Pokorni Zoltán polgármester sorait az őt támadó, 444.hu által készített, Gyilkosok emlékműve című film kapcsán.

A kérdéses turulszobrot már felállítása óta támadások érik, a Demszky-érában egyenesen a bontását tervezték. Az alkotást kifogásolók arra hivatkoznak, hogy a turult nyilasok használták jelképként, és így emberéletek kioltása köthető hozzá. Polgármester urat is felmenője nyilas múltjával próbálják sarokba szorítani az ügyben – és láthatóan sikerrel járnak… Az, hogy ki és hogyan dolgozza fel családjának múltját, személyes ügy, ilyesmi miatt senki fölött pálcát törni nem szeretnék.

Azonban a turul nemzeti szimbólum – és úgy vélem, ezt egy politikusnak a jelképpel kapcsolatos közéleti véleményformálás során feltétlenül szem előtt kell tartania.

A „turul összetett szimbólum” – ütötte meg fülemet egy interjúban elhangzott mondat. És egyéb mondatok is, amelyek közvetve igazolják a turul kötődését a nyilas mozgalomhoz.

A hét vezér, Árpád a turul madaras pajzzsal a Képes Krónika lapjain (Forrás: Wikipedia.hu)

Tisztázzuk tehát: a turul a magyar eredettörténet ősi szimbóluma. A magyarok legendabéli ősanyját, Emesét álmában turul termékenyíti meg, és ebből a szűzi fogantatásból sarjadzik ki háromszáz éven át uralkodó Árpád-házunk, amelyet Turul nemzetségnek is hívnak. A madár kultúrtörténetileg az inspiráló erő, a szellemi szárnyalás, a bölcs hatalom kifejezője, ezért fordul elő oly gyakran különböző népek szimbólumrendszerében.

A mi turulunk is ezt a szellemi távlatot szimbolizálja, immár időtlen idők óta. Ezért állnak turulszobrok országszerte: a Szabadság hídnál, a Budai Várban, Tatabányán – és még (szerencsére) százával sorolhatnánk a példákat…

A nyilas mozgalom a történelem rövid és sötét korszakában önkényesen kisajátította ősi jelképeinket – az árpádsávos zászlót, vagy a turul madarat. De mi, magyarok, ezeket a jelképeket sohasem adtuk, és nem is adjuk oda semmilyen szélsőséges, szakadár mozgalomnak.

Le kell szögeznünk, hogy a turulmadár és az árpádsáv nem „összetett”, nem is „vitatott” szimbólumok, hanem népünk ősi kultúrájának és szellemének szent és sérthetetlen kifejezői.

Ebben a kérdésben nem engedhetünk. Magyarázkodásunkkal, bizonytalankodásunkkal csak igazoljuk a nyilasok kisajátító akcióját és támadóink vádjait. És ha kultúránkat nem tudjuk megvédeni, akkor majd bonthatjuk a turulszobrokat országszerte, hogy a helyükön valami más álljon.

Például BLM-szobor vagy szivárványos zászló…

 

Keresztury-Albert Zsolt

A fenti, olvasói írás nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját.

Iratkozzon fel hírlevelünkre