Kormánypárti EP-képviselők: A technológiai óriáscégek nem lehetnek a nyilvánosság döntőbírái

A közösségi média demokratikus ellenőrzéséről és a szólásszabadságról vitázott az Európai Parlament. A plenáris ülésen Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a szólásszabadságot az interneten is biztosítani kell, amit az internetes technológiai óriásvállalatok nem korlátozhatnak önkényesen, saját érdekeik szerint.

Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő üdvözölte az Európai Unió lépéseit egy átlátható és világos szabályozás irányába. Hozzátette: kiemelkedő fontosságú ezen a téren az egységes, uniós szintű fellépés, ám emellett Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a digitális technológiai cégek ellenőrzésével kapcsolatos tagállami hatásköröket is.

Mint közös közleményükben felidézik,

a vita közvetlen előzményét Donald Trump volt amerikai elnök Facebook- és Twitter-fiókjának januári önkényes letiltása adta, de a közösségi média átláthatóságának és ellenőrizhetőségének kérdése már egy ideje fontos vitatéma Brüsszelben.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, hogy a közösségi platformok ma már nem egyszerűen szociális hálózatok, hanem olyan online felületek, amelyek az élet minden területét befolyásolják. „A politikai véleménykifejezés jelentős része ma már a világhálón zajlik. Ezért biztosítani kell, hogy a szólásszabadság az interneten is mindenkor érvényesüljön” – mondta el Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint

ha vannak törvényeink, amelyek demokratikusan szabályozzák az írott és elektronikus sajtó működését, akkor ugyanerre van szükség az internetes platformok esetében is. „Olyan szabályokra van szükség, amelyek rábírják az internetes óriáscégeket a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működésre, és nem engedik, hogy azok önkényesen, saját érdekeik szerint korlátozzák mindannyiunk szabadságát” – tette hozzá a néppárti politikus.

Schaller-Baross Ernő, a Jogi Szakbizottság (JURI) tagja írásbeli hozzászólásában kitért rá, hogy az átláthatóság, a jogállamisági elvárásoknak megfelelő működés és a politikai semlegesség megkövetelése olyan alapvető elvek, melyeknek a digitális térben való érvényesülése közös cél – ezt a célt pedig csak a tagállamokra építve érhetjük el.

Hidvéghi szerint olyan kérdésről van szó, amelyben az EP-képviselők nagy része politikai hovatartozástól függetlenül egyetért.

A kormánypárti EP-képviselők közleményükben kitérnek arra:

a magyar baloldal részéről ugyanakkor Donáth Anna momentumos EP-képviselő „ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy kóros Orbán-fóbiában szenved.”

A momentumos képviselőnő rémképeket lát, és teljes felszólalásában „orbáni cenzúrát” emlegetett. Kétségbeejtő, hogy a magyar baloldal olyan szellemi állapotban van, hogy bármilyen kérdésben alkotott álláspontjukat kizárólag az Orbán Viktor iránt érzett gyűlölet határozza meg – mondta el Hidvéghi.

 

Trumpnak soha többet nem lehet Twitter-fiókja

A Twitter véglegesen eltiltotta Donald Trump volt amerikai elnököt a közösségi oldal használatától – jelentette be szerdán a San Francisco-i székhelyű vállalat pénzügyi vezérigazgatója a CNBC amerikai televízióban. Az MTI híradása szerint Ned Segal hozzátette:

a tilalom akkor is végleges, ha a volt elnök 2024-ben újra elindul az elnöki posztért folyó küzdelemben.

„A szabályaink szerint, ha eltávolítanak a platformról, akkor véglegesen eltávolítanak a platformról, függetlenül attól, hogy kommentátor, pénzügyi igazgató, netán egykori vagy jelenlegi köztisztviselő vagy” – fogalmazott Segal.

A legnagyobb közösségi oldalak és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál januárban történt eseményeket követően egymás után döntöttek arról, hogy eltiltják a volt elnököt fiókjainak használatától. Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Donald Trump gyújtó hangú beszéde és a közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

Az ügy előzménye, hogy korábban határozatlan időre meghosszabbította Trump felhasználói fiókjának tiltását a YouTube videómegosztó internetes portál is. A volt elnök fiókját először január 13-án függesztette fel a Google tulajdonában lévő vállalat, majd januárban többször bejelentették a tiltás meghosszabbítását. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Donald Trump letiltott YouTube-csatornájának csaknem 2,8 millió feliratkozója van…

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre