Ukrajna nagyon NATO-tag akar lenni

Ukrajna felajánlotta a NATO-nak, hogy használja repüléseihez és műveleteihez a Krím félsziget fölötti légteret - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán infrastrukturális minisztérium honlapján kiadott közleményre hivatkozva.

A közlemény szerint ezt az ajánlatot Vladiszlav Kriklij, az infrastrukturális tárca vezetője tette, amikor Brüsszelben tárgyalt Patrick Turner NATO-főtitkárhelyettessel.

A közlemény szerint Ukrajna támogatást remél a NATO-tól a légtér megfigyelésében az ukrán-orosz határ mentén, és ennek keretében javasolja a szövetségnek légi műveletei számára az ügynevezett Szimferopoli Repülési Információs Régió használatát, amely a tárca megfogalmazása szerint magában foglalja Ukrajna szuverén területét, továbbá a fekete-tengeri nyílt vizeket, ahol „a légi forgalmi szolgáltatásokért a nemzetközi szerződések Ukrajnát ruházzák fel felelősséggel”.

A javaslat értelmében az említett légtér használható a NATO légi műveleteihez, valamint csapatok, felszerelések és rakományok szállítására.

Az Ukrajinszka Pravda a hírrel kapcsolatosan emlékeztett arra, hogy

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég kijelentette: egy fontos kérdése van Joe Biden nemrég beiktatott amerikai elnökhöz, mégpedig az, miért nem tagja még Ukrajna a NATO-nak?

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig kedden – Zelenszkijnek válaszolva a Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel Brüsszelben tartott közös sajtótájékoztatójukon – kijelentette, hogy

Ukrajnának azokra a reformokra kell összpontosítania, amelyek közelebb viszik a NATO-csatlakozáshoz. Hozzátette, hogy nem tud konkrét időpontot megnevezni Ukrajna belépésére, de biztosított afelől, hogy a szövetség változatlanul támogatja Ukrajna euroatlanti törekvéseit, beleértve NATO-csatlakozását.

Oroszország 2014-ben önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, amit az ENSZ tagállamainak zöme – beleértve az EU- és a NATO-tagországokat – nem ismer el legitimnek. A félsziget elcsatolása előtt Oroszország katonai bázist bérelt Szevasztopolban Ukrajnától, ahol a megállapodás értelmében legfeljebb húszezer katonát állomásoztathatott. Ukrán védelmi forrásokból származó legutóbbi információk szerint a Krímben állomásozó orosz katonák száma jelenleg meghaladja a 32 ezret.

 

(MTI)

FRISSÍTVE – Szijjártó Kijevben: Értelmetlen mindenféle szeparatizmussal kapcsolatos vád

 

Kiemelt képünkön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezik az EU-Ukrajna csúcstalálkozóra Brüsszelben 2020. október 6-án. MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre