Óriási botrány Hollandiában – kiderültek a kényszer-örökbefogadások

A holland kormány azonnali hatállyal felfüggesztette a külföldről történő örökbefogadásokat, miután egy vizsgálóbizottság komoly visszaéléseket tárt felt a folyamatok során - írta a Dutchnews holland hírportál.

A különbizottságot Sander Dekker jogvédelemért felelős miniszter bízta meg 2019 tavaszán, hogy vizsgálja ki a holland kormány felelősségét a nemzetközi örökbefogadási folyamatokban 1967 és 1998 között. A testület elsősorban bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéz és Srí Lanka-i gyermekek örökbefogadását tanulmányozta, és a korrupció, okirathamisítás, gyermekkereskedelem, továbbá gyermekrablás több esetére derített fényt.

A bizottság vezetője, Tjibbe Joustra hangsúlyozta, hogy a mai napig előfordultak visszaélések, a testület többek között arra utaló jeleket talált, hogy több szegény országból származó anyának kényszerből kellett gyermekétől megválnia.

A hétfőn közzétett jelentésből kiderül, hogy noha nem találtak holland tisztviselők megvesztegetésével kapcsolatos bizonyítékokat, a holland kormány már a 1960 évek végétől tudatában volt a visszaéléseknek.

Dekker azt mondta a sajtónak, hogy a kormány évekig szemet hunyt a visszaélések felett. Hozzátette: a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a múltban elkövetett hibákért, és segítséget kell nyújtania az érinett örökbefogadottaknak.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre