Hivatalos: lehet oltani az orosz vakcinával

Befejeződött a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata.

A Pfizer BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat a Szputnyik oltással kapcsolatban – olvasható az  Emberi Erőforrások Minisztériumának vasárnapi közleményében.

A vizsgált paraméterek alapján az NNK megállapította:

a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható.

2020. december 26-án érkezett meg Magyarországra az első adag vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer vakcina. Néhány héttel később, 2021. január 12-én már az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája is rendelkezésünkre állt, amely felépítésében, hasonlóan a Pfizer oltóanyaghoz, szintén mRNS-alapú készítmény.

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZenca készítménye január 20-án a  magyar hatóságok, január 29-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is megkapta.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ döntése értelmében az orosz Szputnyik vakcina is biztonságosan és hatékonyan alkalmazható hazánkban. Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban.

 

Kásler: mindenki éljen az oltás lehetőségével!

Folytatódik az idősek beoltása

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre