Orbán megtalált jegyzeteiből készül székely animációs krimi

Nem mindennapi animációs film jelenik meg az idei év végén Orbán Balázs rejtélyes jegyzetfüzeteiről... Osztrák titkos ügynökök és csalódott szeretők, valamint egy patikus szereplésével készül lélegzetmegállító animációs krimi Székelyudvarhelyen. A film rendezőjével, Fazakas Szabolccsal beszélgettünk!

– Székelyudvarhelyi animációs filmstúdiójuk újabb látványos művön dolgozik. Mi is készül pontosan?

– Egy régi filmtervünk megvalósításába kezdtünk bele, mely egészen más lesz, mint a Legendárium eddigi meseanimációi.

Gőzerővel dolgozunk egy Orbán Balázs életét bemutató krimin, mely jelenleg A csontbáró munkacímen fut.

A történetről nem szeretnék sokat elárulni, de azt elmondhatom, hogy a film alapötlete valós eseményen nyugszik. A bonyodalom abból indul ki, hogy nem sokkal Orbán Balázs halála után, egy jó barátja, Koncz Ármin, Orbán szejkefürdői villájában megtalálta a székely báró addig ismeretlen noteszeit…

A Csontbáró egyik vázlata (Forrás: Székelyföldi Legendárium)

A mi történetünk ezek körül a rejtélyes jegyzetfüzetek körül forog majd. Orbán Balázs nem akármilyen életutat járt be, és bárhol is járt a világban, mindent dokumentált. Széles látókörű politikus volt, igazi szervező egyéniség, ráadásul számos nőnek is szenvedélyesen udvarolt…

Egyes pletykák szerint ez az oka, hogy egyszer a csalódott szejkei gondnoknője, Anna, még meg is mérgezte…

Kalandos életéről számos színes történet terjedt korában is, van miből merítenünk. Ráadásul a levéltári források azt is igazolni látszanak, hogy az osztrák titkosszolgálat is megfigyelte, hiszen Kossuthtal is tartotta a kapcsolatot. Többet azonban nem mondhatok a filmről – legyen elég egyenlőre annyi, hogy óriási hajsza indul meg a titkosszolgálat emberei között, hogy Orbán Balázs jegyzeteit megszerezhessék.

Animációs filmünkben tehát a valós események és a konspirációs elméletek összefűzésével raktunk össze egy nem akármilyen székely krimit.

Hangulatában fel szeretnénk idézni nemcsak a 19. század végi Székelyföldet, hanem valamicskét az Indiana Jones- és a Pierrot-filmekből is.

A film egyik látványterve (Forrás: Székelyföldi Legendárium)

– A valóságban mit tartalmaztak Orbán Balázs feljegyzései?

– A székelyföldi gyűjtéseinek kiegészítő leiratait tartalmazzák ezek a füzetek, mivel kutatóként folyamatosan járta Székelyföldet és jegyzetelt. A film elkészítése előtt mi is megnézhettük ezeket a féltve őrzött naplókat, melyek ma különböző intézményekben, a Csíkszeredai Levéltárban, a Kolozsvári Akadémián és Budapesten találhatóak.

– A Ruben Brandt volt eddig az egyetlen magyar krimi-animációsfilm. Ez is valami hasonló lesz?

– Az animációs vezetőnk László Marcell, aki korábban dolgozott a Ruben Brandton, de ez véletlen egybeesés, a két film között nincs összefüggés.

Egy krimit hitelesen megalkotni nem könnyű, kiváltképpen az animáció eszközeivel.

A technikai megvalósítás mellett komoly fejtörést okozott magának a történetnek a megkreálása is – kérdés volt, hogy a valóság és a fikció milyen arányban legyen. Hogyan lehetséges Orbán Balázs életéből kiemelni olyan elemeket és epizódokat, melyeken keresztül sokoldalúan bemutathatjuk őt, miközben el akarjuk kerülni, hogy a sok információ agyonnyomja a nézőt? Fontos az ismeretátadás, ugyanakkor a másik oldalról egy izgalmas, pörgő filmet szeretnénk megalkotni. A kettőt egyeztetni igazi szakmai kihívás – de ettől szép a mi munkánk, szeretjük az efféle próbatételeket.

Orbán Balázs és Konc Armin karakterei (Forrás: Székelyföldi Legendárium)

– Kik írták a történetet?

– A storyline nagy részét én írtam, illetve én is rendezem a filmet. A filmkészítés azonban egy csapatmunka. Két történész, Gidó Csaba és Kápolnási Zsolt segít nekünk a történeti források felkutatásában, a forgatókönyvet pedig Muszka Sándor írja. Mindig azt hisszük, hogy már készen van a végleges történet, de akkor előkerülnek olyan sztorik, melyeket semmiképpen sem szeretnénk kihagyni a filmből. Így, mondhatni, folyamatosan átírjuk a korábbi filmterveket…

– Muszka Sándor stílusát ismerve rögtön adódik a kérdés: a humor mennyire lesz jelen ebben a filmben?

– Nem fogjuk kisajnálni belőle… A humorra minden korban szükség van, és talán van helye egy ilyen krimiben is. Hogyan készíthetnénk egy székely animációs filmet úgy, hogy a ránk jellemző humort kihagyjuk belőle? Ez a film azonban nem úgy lesz bájos, mint a Székelyföldi Legendárium meséi. Utóbbiakon keresztül a gyerekek megismerhetik a székelyföldi mondákat –

a nagyobbacskák előtt pedig ebben a kalandos filmben bontakozik majd ki a mondagyűjtő Orbán Balázs csodálatos élete.

Ehhez pedig egy egészen új vizuális világot hozunk létre, melyhez felhasználjuk a Kováts Fotó Műhely 1860 és 1910 között készült archív fényképfelvételeit is.

A Kováts Fotó Műhely archív fényképfelvételei a filmterven (Forrás: Székelyföldi Legendárium)

– Mikor várható a film megjelenése?

– Előreláthatóan az év végére fogunk elkészülni ezzel a 24 perces kisfilmmel. Bízunk benne, hogy sokak tetszését elnyeri majd! Székelyudvarhelyen évek óta azon munkálkodunk, hogy egyre kiválóbb animációs filmeket készítsünk. Nagy öröm, hogy a filmünket a Nemzeti Filmintézet támogatja. Büszke vagyok a csapatomra, nagyon sokat fejlődtünk, felnőttünk a „nagypályás” műfajokhoz: az első székely krimink talán csak a kezdet!

 

Tóth Gábor

 

A mondák őseink SMS-ei a múltból

A számítógép előtt a gyerekek teljesen elszigetelődnek

Játssz kocsmázást odahaza: Hajnóczy Soma társasjátéka a fröccsről

Iratkozzon fel hírlevelünkre!