Egy nap alatt 15 ezer idős embert oltottak be

Már az első napon közel 15 ezer regisztrált, idős embert beoltottak - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes elmondta: második napja zajlik a legidősebb regisztráltak oltási kampánya a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon.

A 15 ezer regisztrált, idős ember közül 5500-at Moderna-vakcinával oltottak be.

A háziorvosok a rájuk bízott feladat felét elvégezték, a regisztrált idősek oltása folytatódik – tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy az eddig alkalmazott Pfizer- és Moderna- mellett újabb, az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina érkezik Magyarországra, amelynek első szállítmánya 20 400 ember beoltására lesz elegendő.

Ezt az oltóanyagot a 60 év alatti regisztrált, krónikus betegséggel küzdők kapják majd.

Ebből a készítményből is két dózis kell, 4-12 hét különbséggel. Az oltóanyag 2-8 Celsius-fokon tárolható, így “kezelése” könnyebb, mint az eddig alkalmazott vakcináké – ismertette.

Ezzel együtt az oltási munkacsoport már három oltóanyaggal számol a kampányok szervezése során

– tette hozzá.

Galgóczi Ágnes a megkezdett oltási kampány ellenére továbbra is azt kérte, hogy mindenki tartsa be a higiéniai és járványügyi szabályokat.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön egy idős férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Gulyás Gábor háziorvos nyíregyházi rendelőjében 2021. február 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!