Népszerű gyerekmeséket blokkol a Disney+, mert szerintük rasszista elemeket tartalmaznak

Több generációnyi gyereket varázsolt el Pán Péter meséje, most azonban a fiú, aki sosem akart felnőni, tiltólistára került. A Disney vezetősége tudniillik úgy döntött, hogy streamer oldalán blokkolja az 1953-as klasszikust minden hét évesnél fiatalabb gyerek számára – abbéli aggodalmában, hogy a film faji előítéleteket testesít meg.

A Pán Péter mellett további három népszerű családi filmet, a Macskarisztokratákat, a Robinson családot és a Dumbót is eltávolították a gyerekek felhasználói fiókjából, mivel azok megsértik a nemrégiben meghatározott „tartalmi kritériumokat”.

A szülők megdöbbenve vették tudomásul, hogy havi 5 dollár 99 centért nem nézhetik meg kedvenc filmjeiket. Egyikük a következőt nyilatkozta: „Meg akartam nézni a Pán Pétert a kislányommal, de sehol nem találtam. Aztán rájöttem, hogy eltávolították a gyerekek felhasználói fiókjából. Ez sokkoló élmény volt.”

A Pán Péter letiltásának az volt a fő oka, hogy van benne egy indián törzs, amelynek tagjait vörös bőrűeknek hívjak. Az 1970-es Macskarisztokraták egy Kínai macska nevű sziámi macska ferde szemei és kiálló fogai miatt került tiltólistára, ugyanis a Disney vezetősége szerint a távol-keleti embereket figurázza ki. A Robinson családot pedig a sárga és fekete arcú kalózok miatt nem láthatják a gyerekek.

Az 1941-ben készült Dumbó című rajzfilm egy kiselefántról szól, aki a fülei segítségével tud repülni. Ezzel a mesével az volt a probléma, hogy az egyik betétdalt arc nélküli, fekete munkások éneklik, akik valószínűleg az ültetvényeken dolgozó rabszolgákat figurázzák ki. Ráadásul az „Itt nincsen ám sok adomány, ha van, az is elúszik ám” dalszövegrészlet külön rossz fényt vet rájuk.

A Disney októberben hozott létre egy úgynevezett tartalomfelügyeletet, amellyel igyekszik kiszűrni minden rasszista előítéletre utaló tartalmat, és az imént említett rajzfilmek fennakadtak a rostán. A döntést, miszerint a filmeket el kell távolítani a gyerekfiókokból, egy külső bíróság hozta meg, amelynek tagjai a véleményezéskor a „globális közönséget” képviselték.

Bár a felnőtt felhasználók számára még elérhetőek a filmek, lejátszás előtt a következő figyelmeztetés jelenik meg: „Ez a tartalom negatívan mutatja be és/vagy bántó lehet egyes népek vagy kultúrák számára. Ezek a sztereotípiák helytelenek voltak egykor is – és most is azok. Ahelyett, hogy eltávolítanánk ezt a tartalmat, szeretnénk felhívni a figyelmet ennek káros hatásaira, hogy tanuljunk belőle és elindítsunk egy párbeszédet, hogy sokkal elfogadóbb jövőt építhessünk magunknak.”

A Disney azt írja weboldalán, hogy célja olyan inspiráló történetek megalkotása, amelyek tükrözik a világ sokszínűségét. Az oldalon a következő kijelentést olvashatjuk: „Nem változtathatjuk meg a múltat, de elfogadhatjuk, tanulhatunk belőle és együtt továbbléphetünk, hogy egy olyan holnapot hozzunk létre, amiről ma még csak álmodozunk”.

Forrás: Dailymail

 


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb