Elkapták az uborka-maffiát

Lefülelték azt a bűnszervezetet, amely az egészséges életmódon felkapaszkodva, zöldséggel és gyümölccsel üzérkedett. A Szegedi Nagybani Piacon negyedmilliárnyi áfát csaltak el a kereskedők.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön közölte: egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerzett be zöldséget és gyümölcsöt, majd a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna. Ezzel a módszerrel kerülte el, hogy az értékesítés után áfát kelljen fizetnie. Így tudta alacsony áron, de számára mégis haszonnal eladni az árut. A fiktív számlákat jutalék ellenében egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték.

Barnánáé Horváth Melinda elmondta, hogy a kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint a fizetendő áfa minimalizálásában könyvelő segédkezett. A pénzügyi nyomozók őt is őrizetbe vették.

Az elkövetők a több mint egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után 251 millió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók 80 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint 16 millió forint készpénzt.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók négy embert gyanúsítottként hallgattak ki, további négyet üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Az akcióval a NAV a bűnszervezet működését megszakította, az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.

 

(MTI nyomán)

 

Kiemelt képünk forrása: Financial Times

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre