Azbej Tristan: Nem mi vagyunk a hősök, viszont hősöknek próbálunk segíteni, hogy tudjanak tenni másokért

A koronavírus ellehetetleníti az utazásokat, viszont a segítségnyújtásra ugyanúgy, ha nem még jobban szükség van. A Hungary Helps Program alkalmazkodott a helyzethez és egy új, online önkéntes programot indított el.

A Spirit Fm Magyarország segít! című műsorának vendégei legutóbb Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár és Sajgó Szabolcs, jezsuita szerzetes, a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete volt. Az adásban többek között beszéltek a kongói, a kenyai és a közel keleti élményeikről, tapasztalataikról, de szó esett a keresztény üldözöttség szerepéről és a jószolgálati nagykövetség fontosságáról is – számolt be a műsorban elhangzottakról cikkében az atv.hu.

Arra a kérdésre, hogy hogyan és miképpen tud Magyarország segíteni a koronavírus és a korlátozások idején, Azbej Tristan így válaszolt:

„a szolidaritás  akkor ér valamit, ha kreatív, nekünk néha ravasznak is kell lenni abból a szempontból, hogy amikor minden ellenünk szól, akkor is meg kell találni a módját, hogy tudjunk segíteni. Ha ez egy nagy adomány, egy támogatásindítás vagy egy helyszíni delegáció, akkor azt tesszük.”

„A héten kezdődött meg az önkéntes programunk online része a Hungary Helps Program keretében és a Magyar Önkéntes Liga lebonyolításában. Magyar egészségügyi szakemberek online adnak tanácsot a Közel-Keleten, Afrikában a korona vírus járvány elleni védekezésben. Terveink szerint több száz jordániai fiatalnak fog egy magyar egészségügyi tanácsadó szemináriumok keretében segítséget adni, illetve ötleteket ahhoz, hogy hogyan lehet védekezni a járvány ellen, illetve, hogy miért érdemes beoltatni magunkat. Ha csak egy kicsit tudunk segíteni, akkor kicsit segítünk” – fogalmazott az államtitkár a Spirit FM műsorában.

Kongó

Azbej Tristan, Sajgó Szabolcs, Böjte Csaba és Hölvényi György EP-képviselő együtt utaztak Kongóba. „Az elsődleges cél Hardi Richárd szemorvos látogatása és megsegítése, illetve más segítő programok beindítása és támogatása volt” – részletezte Azbej Tristan. Hozzátette,

Hardi Richárd több mint 20 éve indított el egy szemklinikát Kongóban, ahol is nyolc-tíz millió ember számára ez az egyetlen szemgyógyászati központ.

„Utazásunk egyik célja ennek a központnak a látogatása és egy nagyobb adomány átadása a Hungary Helps Program révén. Hardi Richárd testvér gyakorlatilag egy fészer-szerű hátsó épületben végez el naponta 12 szemműtétet. A magyar támogatásnak köszönhetően lassan egy műtő részleget fel tudnak építeni. Kongóban az elmúlt években kezdett egyre erőszakosabb lenni a keresztényüldözés” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kenya

Kenyába érkezve érdekes tapasztalat volt mindaz, amit megszoktunk Kongóban. Kenya olyan volt, mintha teljesen kicserélték volna, úgy éreztük, mintha Európába mentünk volna, rendezett körülmények közé” – mesélte Sajgó Szabolcs, aki azt is elmondta, hogy az ország legnagyobb börtönrendszerének lelkészével nagyon mély beszélgetést folytatott. Hozzátette,

„Kenya Kongó után egy biztonságos országnak tűnt. Sajnos ennek ellenére, még Kenyában is van keresztény ellenes terrorizmus”.

Közel-Kelet

Az adásból kiderült, hogy a keresztényüldözöttség szempontjából látszólag javult a statisztikai a helyzet. Annak az oka, hogy mostanában kevesebbet hallani keresztény áldozatokról az, hogy bizonyos vidékekről szinte teljesen eltűntek a keresztények, többségük elmenekült, sokukat meggyilkolták.

„A Hungary Helps programnál nem mi vagyunk a hősök, viszont hősöknek próbálunk segíteni, hogy tudjanak tenni másokért”

– nyilatkozta Azbej Tristan.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatják meg.

 

Forrás: atv.hu/Spirit FM

Felvilágosítással is segít a Hungary Helps

 

Duplájára nőtt Kongóban az iszlamisták által elkövetett gyilkosságok száma

 

Azbej Tristan: A Hungary Helps Program a magyarok szolidaritásának megnyilvánulása

Kiemelt képünk forrása: Facebook/Azbej Tristan

Iratkozzon fel hírlevelünkre